На «той світ» – з кондиціонером

Сьогодні ми багато говоримо про гламурні вечірки, незвичайні освідчення у коханні, оригінальні корпоративи та екстравагантні весілля. А чи знаєте ви, що тепер влаштовують і модні похорони? І мова не лише про вишукану оздобу трун, красиве вбрання для покійників, фешенебельні вінки та супер-пупер застілля, а й про суто технічні ноу-хау. Так, скажімо, у Луцьку, на «той світ» VIP-персон відправляють… ліфтом у трунах з кондиціонером.Похорон рідних на найвищому рівні Луцький спецкомбінат комунально-побутового обслуговування пропонує своїм клієнтам зовсім недавно. Для цього зумисне придбали у Польщі ритуальний ліфт – сингуматор. Витратили на новинку три тисячі доларів. Завдяки їй траурна процесія не стала веселішою, та виглядає значно урочистіше. На перший погляд ліфт скидається на нескладну металеву конструкцію з ременями. Поцікавившись детальніше, дізнаюся: він працює в автоматичному режимі, має три системи захисту, аварійну кнопку і механічну ручку. Керують домовиною за допомогою пульта – опускають у могилу глибиною до шести метрів.
Щодо трун. Підприємство пропонує їх в широкому асортименті. Можна замовити з сосни чи дуба, берези, ясена й іншої деревини. Найдешевша обійдеться всього у 400 гривень, а от за ексклюзивний варіант доведеться заплатити і 7000! Оригінальні саркофаги з двох відділень потягнуть ще на кілька тисяч дорожче. Назва моделі, як правило, залежить від оформлення. Так труна, у якій створено драпірування тканини у вигляді променів, іменується… «Сонечко». Невже вона осяє мерцеві останню путь?
Проте писк «траурної моди» – домовина з кондиціонером. Її вартість – від 25000 гривень. Особливо популярна вона у спеку, адже автоматично охолоджує покійника. Завдяки диво-технологіям вдається уникнути швидкого розкладання тіла й трупного запаху. Задля цього багато хто готовий розщедритися.
Як альтернатива пишним похоронам, які забирають не лише чимало коштів, а й… дорогоцінні акри землі (підрахували, що головне луцьке кладовище щороку розростається на гектар), у деяких обласних центрах України уже працюють крематорії. Таке ж обладнання, вартістю близько 100 тисяч євро, може з’явитися і в Луцьку. З часом, звісно. А поки все частіше бачимо, як на цвинтарі на одних ділянках молодші родичі «туляться» до давно померлих. А для них треба і труни, і костюми, і вінки… Що ж, люди мруть, а мода на оригінальні похорони в нашій країні тільки народжується.
Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>