Влітку школярів виховували… монахи

Православний табір «Стежина добра»

Православний табір «Стежина добра»

Перший дзвоник знову зібрав учнів до школи. Діти, зустрівшись після літніх канікул, навперебій почали розповідати, де відпочивали. Хтось хвалився подорожжю у Єгипет, хтось – поїздкою на Чорне море чи Світязь. А мій син-п’ятикласник підвівся з-за парти і гордо сказав: “А мене мама влітку віддала у монастир”. Бо саме ці кілька тижнів, проведені у святій обителі (а не відпочинок у Криму та Трускавці, де ми щороку оздоровлюємося), залишили в дитини найкращі враження.Православний табір під назвою “Стежина добра” діє з 2003 року. За цей час волинські школярі під егідою монахів побували у різних місцях, адже табір був “виїзний”. А минулоріч керівництво Волинської єпархії Української православної церкви прийняло рішення облаштувати відпочинок та виховання дітей “стаціонарно”. Так свої двері для юних паломників гостинно відчинив Свято-Троїцький жіночий монастир, що у селі Старосілля Маневицького району.
– Минулого літа ми мали дві зміни, цього – вже чотири, – розповідає ієродиякон Ніфонт (Омельчук), координатор роботи табору. – Радіємо, що дітям у нас подобається. Чимало учнів з однієї зміни просяться, аби батьки їх залишили на наступну.
Свята обитель розташована на лоні природи. Неподалік є ставочок, довкола – хвойний ліс. Тут просто казково влітку! Чудові пахощі дерев і трав, спів пташок, цілющі ягоди… Словом, благодать. А ще сестри обсадили усю територію трояндами, які радують і око, і душу.
Православний табір – це позиція церкви: допомогти батькам виховувати дітей у православ’ї, пояснює ієродиякон Ніфонт. Але не подумайте, що все зводиться виключно до молитов. З дітьми тут проводять величезну роботу, адже табір передбачає не лише духовне, а й культурне виховання. Обов’язковими є уроки етики. Школярикам дають ази з флористики, вчать виготовляти прикраси з бісеру, випалювати картини на дошці, творити фігурки та декоративний посуд з глини. Із задоволенням більшість хлопчиків та дівчаток відвідує художню студію. Також при монастирі дають уроки англійської мови – волонтерами працюють педагоги університетів. Чудово організоване й дозвілля – на обійсті монастиря облаштовано ігровий майданчик, є батут, гойдалки. А ще діти мають обов’язки – монастирський послух.
Дитина пізнає світ, а разом з тим стає ближчою до Бога. Бо кожен день починається і закінчується щиросердною молитвою, без подяки Всевишньому не відбувається жодної трапези, учні мають змогу переглянути фільми й мультфільми на духовну тематику, зрештою, відверто поспілкуватися з наставниками на болючі теми, які не завжди можуть порушити з батьками вдома.
Кожної зміни зі своїми підопічними (60-65 дітлахів з різних областей України) працює понад двадцять педагогів та вихователів. Обов’язково є лікар і фізрук. І кілька професійних кухарів, які роблять меню цікавим для малечі (адже у святій обителі усі дотримуються посту) – дбають про різноманітну, дуже смачну й корисну їжу.
Табір діє під особливим патронатом митрополита Луцького і Волинського Ніфонта. Він обов’язково особисто раз на зміну приїздить до дітей, привозить їм подарунки, нагороджує за певні здобутки. Школярі готуються до його візиту з особливим трепетом – вчать вірші, пісні, розучують сценки.
Добігло до кінця літо, а з ним і завершилося перше духовне паломництво для мого сина. Він став спокійнішим, врівноваженішим, старається більше вдома допомогти. Ієродиякон Ніфонт зізнався, що владика має ідею, щоб табір працював в період шкільних канікул впродовж усього навчального року (восени, взимку і весною). Якби знайшовся благодійник і допоміг у келіях провести опалення! Це був би і його крок на стежину добра.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>