Колишній військовий будує село-музей

Готель на 280 місць, два великих виставкових зали для презентації виробів народних майстрів, зимовий сад із рельєфним відображенням карти Тернопільщини і село XVIII століття включатиме у себе історико-культурний комплекс „Волинь”.
Грандіозний комплекс будує уродженець села Нападівки Лановецького району Юрій Кравчук. Колишній військовослужбовець каже, що служба у космічних військах Радянського Союзу навчила дивитися на деякі речі глобально, тому й проект, за який узявся, є таким масштабним.
— На Тернопільщині немає готелів, які могли б прийняти нараз кілька автобусів із туристами, — розповів Юрій. — Людей возять на ночівлю до найближчого Львова, а це незручно. Наш комплекс у стилі волинських замків розрахований на 280 місць. Туристи житимуть у цивілізованих умовах, а подорожувати зможуть не лише Тернопільщиною, а й сусідніми Волинню і Рівненщиною. Ланівці мають зручне географічне розташування: до половини історичних та архітектурних пам’яток Тернопільщини – рукою подати. Так, до Збаразького замку – 40 км, Почаївської Лаври – 55 км, штабу УПА у Шумському районі – 35 км, палацу князів Вишневецьких – 30 км.
Заманювати туристів Юрій Кравчук збирається не лише замками і палацами. Поряд із готелем постане село XVIII століття.
— У ньому будуть нормальні „живі” хати без світла і опалення – такі, як за феодалізму, — ділиться планами бізнесмен.  — Моя бабка півжиття прожила у такій хаті і почувалася дуже комфортно. Мастила глиною підлогу, а потім розкидала по долівці зілля. Аромат був неймовірний... Такі хати за старими технологіями збудують умільці Національної спілки майстрів народного мистецтва України у моєму селі. Тут гончарі, ковалі, різьбярі житимуть і працюватимуть, тому я назвав це місце „Музеєм активної дії”. Я бачив львівський „Шевченківський гай”, київське Пирогово, Чигирин. Це – не те, у тих хатах ночувати я б не хотів, бо вони старі і вже незатишні. Аби майстри і туристи не погубилися у темряві, зроблю „штучний місяць” – поставлю по периметру села прожектори.  Два-три роки тому 97 відсотків турфірм працювали над організацією відпочинку українців у Європі, а нині уже 20% туроператорів займаються зворотним – привозять іноземців в Україну...
У „феодальне” село Юрій Кравчук згодом переселить і мешканців свого  маленького зоокутка – ланей, оленів, диких кабанів, які зараз живуть біля будинку підприємця. Із Асканії-Нової він надумав привезти також корову української породи, завдяки якій розводитиме „автентичних” українських волів.
Комплекс разом із іншими видатними місцями Тернопільщини планується включити до переліку об’єктів, які зможуть відвідати закордонні туристи під час Чемпіонату Європи з футболу “Євро-2012”.
Євгенія ЛІЩУК,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>