Пам’ятник Соломії Крушельницькій

 За право називати Соломію Крушельницьку (1872 - 1952) своєю землячкою змагалися і наразі продовжують змагатися десятки міст світу – ті, де оперна співачка світового масштабу залишила свій життєвий та творчий слід. Втім, серед усіх цих претендентів однозначно домінує Тернопіль, бо саме на Тернопіллі Соломія Крушельницька народилася – у селі  Білявинці Бучацького району. Саме у Тернополі під час гімназійного навчання відбувся перший прилюдний виступ Соломії – на Шевченківському концерті.
 Наразі  у місті відкрито пам’ятник українці, котра ще за життя  була визнана найвидатнішою співачкою світу і співати з котрою  на одній сцені мали за честь Енріко Карузо, Тітто Руффо, Федір Шаляпін. Оперну діву відтворили у бронзі такою, якою вона була у 1894 році. Саме тоді, у 22 роки, співачка залишила Тернопіль і поїхала спочатку у Львів та Київ, а потім в Італію, де зрештою здобула світову славу. Збір коштів на монумент розпочався шість років тому, а нині ідея втілилася у реальність.
Сергій НОВАК,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>