Якщо на роботі йде скорочення…

Усі питання, пов’язані зі звільненням працівників, урегульовані Кодексом законів про працю України. Ухваливши рішення про скорочення на підприємстві, власник зобов’язаний не пізніше, ніж за два місяці до запланованого звільнення, повідомити про це особисто кожного працівника і заручитись при цьому його підписом. Працюватимете ви у цей час чи звернетеся за допомогою до державної служби зайнятості – зарплату за два місяці мусять виплатити.
Переважне право залишитись на роботі є у сімейних працівників, які мають двох або більше утриманців та тих, хто є тимчасово непрацездатним. Правом на збереження робочого місця користуються працівники, які отримали на підприємстві каліцтво чи профзахворювання, а також ті, хто проходить навчання чи курси підвищення кваліфікації за направленням компанії, та учасники бойових дій.
Під час пошуку іншої роботи звільненому працівнику в перший місяць платять середню зарплату. Можуть заплатити і за другий, але для цього потрібно в перші дні тижня після звільнення стати на облік в службі зайнятості.
Для працедавця звільнення штату за скороченням – найдорожча процедура. Тому в багатьох компаніях надають перевагу звільненню дешевшим способом – за власним бажанням. Якщо ви опинилися в такій ситуації, не погоджуйтесь писати заяву. Чинять тиск – намагайтеся зібрати докази того, що вас змусили піти з роботи. Підтвердженням правоти може слугувати і той факт, що ваша колишня посада або зовсім ліквідована, або вакантна.
Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>