Як археолог з Волині знайшов плем’я Мойсея

Юрій Шумовський з африканками, які сприяли у пошуку племені

Юрій Шумовський з африканками, які сприяли у пошуку племені

Хто не чув біблійної історії про те, як Мойсей вивів єврейський народ із Єгипту і 40 років водив його по пустелі. Однак, як свідчать дослідники, одна община єврейської громади побоялася далекої дороги та гніву фараона і лише через декілька віків після Мойсея попрямувала до Африки, де стала пустельним кочовим плем’ям. На слід його нащадків натрапив Юрій Шумовський, відомий український археолог, уродженець села Мирогоща Рівненської області.


Мирогощанський дослідник заснував музей у Судані
Радянська влада не могла змиритися з національними та духовними настроями ученого, а тому й не давала йому прихистку в Україні. Юрію Федоровичу довелося працювати у Європі, на африканському та американському континентах. Більше того, він став першим з українців дослідником Африки і першим у світі довів, що знайдене африканське плем’я – це саме та „відчахнута гілка” від Мойсейового народу.
Африці наш земляк присвятив аж сім років – із 1950-го по 1957-й, тривалий час провів у гурті племені “Пель”. “Це плем’я нині розселене від Атлантичного океану до озера Чад, – так напише у своїх спогадах Юрій Шумовський, – і фактично воно розділене на декілька груп... Але зуміло зберегти чистоту раси, свої звичаї та свій національно-релігійний характер. Приміром, кочівники-„пелі” живуть у нашвидку зроблених “куренях” із декількох встромлених у землю палиць, вкритих шкурами. “Пелі” завжди носять свою традиційну туніку, плащ-покривало гнило-зеленого кольору, виготовлене з овечої шерсті. В їхніх руках завше нерозлучна довга палиця-посох”.
Юрій Шумовський настільки захопився дослідженням африканського племені, що відмовився від вигідної у фінансовому плані пропозиції очолити відділ наукових програм на радіо “Свобода”. Його повністю полонила археологія. Розкопки Шумовський провів на території зруйнованої імперії Гана у Сахарі, де знайшов чимало цікавих предметів. А ось при розкопках у районі міста Бамако професор уперше віднайшов глиняний посуд культового призначення, глиняну статую з виразними єврейськими обрисами, глиняні вази з кольоровими (червоними та чорними) розписами, які формою нагадували палестинські та єгипетські вироби, бронзові та мідні прикраси з єврейською символікою (12 кругів – 12 колін єврейського народу). Відкопав прекрасно зведений із тонких солонцевих плит жертовник правильної чотирикутної форми висотою 130 см і шириною 100 см (саме такими були жертовники древньоєврейського народу). Нині ці предмети експонуються в державному археологічному музеї Судану, який 1953 року заснував Шумовський.

оботи заповів Дубну
У 1957 році археолог перервав розкопки, виїхавши до Америки. Сподівався невдовзі знову повернутися, але політичні та державні зміни у США та Судані стали на заваді. У 1961 році учений в емігрантській газеті “Новое Русское Слово” надрукував захоплюючу статтю “Затерянное еврейское племя в Африке”. Буквально через місяць статтю передруковує тельавівський “Вестник Израиля”, а потім – ще з десяток популярних європейських видань. Навколо згаданого племені починається справжній дослідницький бум. До Африки їде експедиція за експедицією. З’являються нові наукові розвідки.
Зіставляючи древню міграцію народів із Біблійною історією, Шумовський дійшов висновку, що справді частина народу, який мешкав у Єгипті і давно асимілювався з єгиптянами, пізніше назавше переселилася в Західну Африку, а не пішла за Мойсеєм на північний схід. Це відкриття нашого земляка стало фундаментом для подальшого широкого дослідницького пошуку вчених багатьох країн. Загалом же Юрій Федорович став автором понад півтисячі праць, опублікованих у Європі та за океаном. Ці труди нині доступні для України, бо саме для історико-краєзнавчого заповідника міста Дубна заповів Шумовський перед смертю (2004 р.) частину своєї творчої спадщини.
– Донині зберігся будинок у Мирогощі, де народився Юрій Шумовський, – розповідає письменник, заввідділу Державного історико-культурного заповідника м. Дубна Микола Пшеничний, котрий, до речі, мешкає за метрів триста від згаданої оселі, – але доля цього будинку доволі плачевна. У повоєнний час бу-дівля стала власністю влади. Потім протягом декількох десятиліть слугувала допоміжним приміщенням наркодиспансеру, який декілька років тому перевели в Дубно. На жаль, будинок та прилегла територія залишилися в непривабливому стані – мур уже напіврозвалений, територія у заростях. Навряд чи тут, на «Зруйнованому гнізді», як називають цю місцину мирогощанці, вдасться щось відновити. Натомість з нагоди 100-річчя від дня народження Юрія Шумовського проведено цілу низку просвітницьких заходів.Також за родину Шумовських у сільському храмі, де батько Юрія був настоятелем, щороку відправляють панахиду. Людська пам’ять про славного земляка живе.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>