На сцені виступала разом з Шаляпіним

Такою запам’ятали свою землячку бабинці

Такою запам’ятали свою землячку бабинці

Той, хто на гостину приїжджає в село Бабин Кельменецького району, що на Буковині, неодмінно звертає увагу на пам’ятник симпатичній панянці. Місцеві жителі самостійно збирали кошти на його встановлення. І нині з гордістю розповідають про свою знаменитість – відому на весь світ оперну співачку Лідію Ліпковську.Чуючи в дитинстві, як донька співає, батько, сільський вчитель, сердито хмурив брови. Він не хотів, щоб його Лідочка пішла стежкою своєї тітки – Марії Заньковецької. Але доля розпорядилася по-іншому. Навчаючись в Маріїнській гімназії, дівчина всіх зачарувала своїм голосом. Виступала у хорі. Та після закінчення навчання професійно співом займатися не могла. Вийшла заміж. Чоловік також був проти того, щоб дружина стала співачкою. Зачувши одного разу її пісню, він суворо заборонив будь-коли співати. Відбулася грандіозна сварка. Під впливом емоцій Лідія Ліпковська направилась в консерваторію і стала студенткою. Згодом талановиту жінку запросили стати солісткою Маріїнського театру в Петербурзі. Пізніше вона їздила на стажування до міланської опери “Ла Скала”. Після повернення гастролювала в різних країнах світу. Її партнерами на сцені були Федір Шаляпін, Енріко Карузо, Тіто Руффо.
Нині в сільській бібліотеці розміщено невеличкий музей, де зібрано чимало матеріалів про життя Ліпковської. Допоміг у його створенні колишній лікар Іван Безручко. Його підтримав тодішній сільський голова Василь Гетьман.
– У нас зберігається переписка Ліпковської. І навіть є її табель та атестат з Маріїнської жіночої гімназії. Сюди часто приїжджають діти з різних шкіл, а також почесні гості з району. Ми робимо екскурсії до обійстя Лідії Яківни, там ще досі плодоносить груша з її саду. Багато хто не знає, що в нашому селі виросла зірка світового рівня. Дякуючи пошуковій роботі, ми самі багато цікавого про неї дізналися й людям можемо розповісти, – каже завідуюча бібліотекою та кімнатою-музеєм Валентина Єренчук.
Руслана ТАТАРИН,
Чернівецька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>