Винаходом поліського інженера зацікавилися японці

Анатолій СІНОЗАЦЬКИЙ

Анатолій СІНОЗАЦЬКИЙ

Наша газета вже розповідала про сарненського інженера-винахідника Анатолія Сінозацького, який сімнадцять років тому створив підприємство науково-виробничого профілю “Фантомаш”. Зібрав колектив творчих людей, і вони останні шість років працюють над установкою, за допомогою якої з побутового сміття можна отримувати штучну нафту та газ. Таким чином вирішується надзвичайно актуальна для нашої держави проблема утилізації твердих побутових відходів. Але від держави – ніякої уваги, зате винаходом зацікавилися японці, які побували у Сарнах.Їхня установка – газогенератор прямої дії з безперервним циклом – переробляє зношені автомобільні шини, яких за останні роки накопичилося дуже багато. Адже закон забороняє зберігати таку гуму на звалищах. І закопувати не можна – вона виділяє токсичні речовини, потрібно тільки утилізувати. Існують різні методи переробки та спалювання. Але при згорянні виділяється багато шкідливих речовин. Сарненський вина-хідник пропонує метод термічної переробки, тоді гума розкладається. Утворена парогазова суміш проходить через холодильник і конденсується. Утворюється синтетична нафта та газогенераторний газ, який після певного очищення можна використовувати у двигунах внутрішнього згоряння та турбінах і отримувати електроенергію. Ця рідина застосовується як дизпаливо. З однієї тонни зношених шин виходить 250-300 кілограмів пального і 1500 кубометрів газу. За підрахунками, така установка окупиться за рік-два. І дасть можливість швидко вийти зі сміттєвої навали. Гуму цілком реально переробити на енергоносії – це буде вагомим внеском в енергозбереження.
– Ми сподівалися, що наш винахід зацікавить представників середнього бізнесу, – розповідає Анатолій Сінозацький. – Вони зможуть купити установку у кредит, і досить швидко повернути собі гроші. У нас з’явився замовник – донецька фірма. Ми практично зробили установку за рахунок їхніх та власних коштів. Газогенератор вже на такій стадії, що можна запустити і продемонструвати його в дії. Але криза призупинила роботу. Зате винаходом зацікавилися японці, які були тут і дивилися нашу установку, обіцяли знову приїхати. Навіть не знаю, яким чином вони дізналися про наш газогенератор.
У “Фантомаші” розробляють генератор для переробки твердих побутових відходів. Подібних установок немає на території України та Росії. Сучасне побутове сміття має більшу теплотворну здатність, ніж торф. Тільки при сортуванні треба забирати скло та метал. Цим винаходом зацікавилися чехи та німці, а рідна держава знову мовчить, хоча Сінозацький стукає в усі двері.
Наприклад, у Європі існує асоціація з 15 країн, які займаються проблемами твердих побутових відходів, на що виділяються величезні кошти. У нас нічого подібного немає, працюють лише ентузіасти.
– Нам потрібно йти далі, вдосконалювати генератор, – продовжує Анатолій Михайлович, – для цього треба зробити дослідно-експериментальну установку, але її може замовити тільки держава. Сподіваюся на нову владу, інакше потонемо у відходах.
При спілкуванні з такими талановитими людьми як Анатолій Сінозацький, виникає цілком закономірне запитання: чому держава не звертає на них уваги? Кому вигідно, щоб такі життєво необхідні винаходи не впроваджувалися в життя і не запускалися в серійне виробництво? Цілком реально, що через кілька років ми будемо закуповувати подібні газогенератори в Японії чи Кореї.

Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>