Вишнівчани повстали проти вежі мобільного зв’язку

26 жовтня 2006 року депутати Вишнівецької селищної ради дали «добро» ТОВ «Астеліт» на вибір земельної ділянки для зведення вежі стільникового зв’язку. Фірма зайнялася збором необхідних дозволів, експертних висновків тощо. Будівництво мало розпочатися наприкінці червня ц.р. Але десятки вишнівчан перекривають дорогу екскаватору і вантажівкам кожного разу, коли техніка під’їжджає до місця будівництва.
«Ляжемо під трактор, але вежі тут не буде!» – заявляють вишнівчани. Зрозуміти їх можна. Поряд із потенційним будівництвом уже стоїть базова станція іншого оператора, і таке сусідство завдає людям клопотів.
– Відколи поставили вишку, над нами у грозу постійно б’ють блискавки, – каже мешканка вулиці Кривоноса Людмила Бабійчук. – Одна влучила у будинок сусіда, пошкодила стіну. У старших людей через випромінювання скаче тиск, у дітей болять голови...
Вишнівчани не вірять спеціалістам із райСЕС, які запевняють, що електромагнітне випромінювання з вежі не є шкідливим для здоров’я. Обурені вони й тим, як депутати могли виділити вже зайняту землю: на будмайданчику знаходиться зона забудови приватних ділянок, де планують зводити хати двоє місцевих жителів. Депутат Збаразької районної ради Юрій Головатюк пояснив, що коли приймалося рішення про надання ТОВ «Астеліт» землі, у ньому не була вказана конкретна адреса майбутнього будівництва. У документі є розпливчаста фраза: «селище Вишнівець». Про те, що не пощастило саме мешканцям вулиці Кривоноса, люди дізналися вже тоді, коли «Астеліт» у своєму будівничому проекті просунувся дуже далеко. А, дізнавшись, забили на сполох – спрямували заяви у різні інстанції, у тому числі й до Генпрокуратури. Представники «Астеліта» пробували домовитися з людьми по-різному: і погрожували, і пропонували 30 тисяч гривень “відкупних” на ремонт дороги. Однак результату це не дало.
На позачерговій сесії 12 липня голова Вишнівецької селищної ради Ростислав Баюрський попередив колег: у випадку відміни рішень «Астеліт» обов’язково звернеться до суду. За різними даними, товариство витратило на оформлення документації від 200 до 600 тисяч гривень і, зрозуміло, захоче компенсувати втрати. Якщо дійде до судової справи, рахунки селищної ради будуть заблоковані.
Але зрештою, депутати відмінили прийняте ними рішення чотирирічної давності.
Зрозуміло, що на цьому справа не завершена. Вишнівчан, очевидно, очікує тривалий судовий процес, на якому і будуть розставлені всі крапки над «і».
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>