Юзефинський дуб – друге історичне дерево в Україні

Підбито підсумки Всеукраїнського конкурсу “Національне дерево України”, і одним з переможців став 1350-літній Юзефинський дуб, який росте в селі Глинне Рокитнівського району. За переказами, це найстаріше дерево Полісся, яке занесене у Книгу рекордів України, – свідок походів київського князя Ігоря 945 року, а тому має відповідне прізвисько “Дуб князя Ігоря”. Вражає дуб-патріарх і своїми розмірами – 7,90 метра в обхваті, 20 метрів у висоту.
Втім, стан “здоров’я” дуба, що знаходиться на території пам’ятки природи – урочища “Юзефинська дача”, не вельми задовільний. Річ у тім, що після удару блискавки у 1997 році дерево розкололося. І все ж на ньому зеленіють дві гілки, що вселяє надію на продовження життя. Заодно слушними є наполягання екологів на негайному впорядкуванні унікальної Юзефинської пам’ятки, зокрема встановлення громовідводу, замащення пломбами та скріплення стовбура залізними стяжками.
Отож, у конкурсі “Національне дерево України” Юзефинський дуб зайняв друге місце у номінації “Історичне дерево України”. Перше – у Запорізького дуба, якому всього-на-всього 700 років, але який, на думку експертів, опинявся у більшому вирі історичних подій. А ось у номінації “Найстаріше дерево України” пальму першості віддано 2000-літній кримській оливі.

Сергій Новак,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>