«Лісова пісня» – це якісне оздоровлення і гарний відпочинок

Тібетська сауна

Тібетська сауна

Те, що санаторій «Лісова пісня» припав до душі багатьом пацієнтам з різних регіонів України і навіть із-за кордону, не  дивина. Насамперед зачаровує його місце розташування – один із наймальовничіших куточків Волині посеред затишного поліського лісу на березі озера Пісочного. Тим, хто хоче оздоровитися чи навіть підлікуватися, тут запропонують безліч ефективних процедур. А якщо ви втомилися від суєтності, метушні й клопотів життя, то тут зможете хоч на короткий час забути про це – самобутня природа огорне благодатним спокоєм.

 

Реабілітаційні відділення для важкохворих

Приємно дивує те, що керівництво цього санаторію не зупиняється на досягнутому, впроваджуючи все нові й нові методи не лише для оздоровлення, а й лікування різних захворювань. Цього разу хочемо більше зупинитись саме на нововведеннях, про які нам розповіла Руслана Дибель, заступник директора по медичній частині санаторію «Лісова пісня»:
– В санаторії вже чотири роки діють два реабілітаційні відділення для лікування хворих з серцево-судинними захворюваннями (інфаркт міокарда, стенокардія, гіпертонічна хвороба) та неврологічними (ішемічні та геморагічні інсульти). Використовуючи природні фактори разом з сучасними технологіями діагностики і лікування, ми досягли хорошого ефекту у цих хворих. Приїхавши, здебільшого після гострих судинних порушень, одержавши вчасно відкориговану систему лікування, до якої входять нормовані фізичні навантаження, комплекс процедур (фітованни, сірководневі, озонові, вуглекислі ванни, лазеротерапію, електропроцедури, гірудотерапію, фітотерапію та ін.), попрацювавши з психологом, а під кінець пройшовши завершальний курс діагностики, включаючи й ультразвукове обстеження серця і судин, пацієнт від’їжджає з іншим ставленням до своєї хвороби.
В минулому році відкрито ще одне реабілітаційне відділення для хворих з захворюваннями та пошкодженнями опори та руху.
До його відкриття ми йшли довго і виважено, розуміючи серйозну проблему сучасного травматизму, захворювань суглобів та хребта, які виходять сьогодні на перше місце, стаючи в один ряд з судинною патологією та онкологією. Затратили серйозні кошти на обладнання самого відділення, адже для таких хворих необхідні належні умови для проживання – це спеціальні під’їзди, душові, туалети та ін. Придбали сучасну лікувальну апаратуру: апарати активної пасивної розробки суглобів, ударно-хвильову терапію, підготували спеціалістів, розробили нові методики лікування, співпрацюючи з Київським інститутом травматології.
І що дуже радує, відкрили нове грязеве відділення. Років десять тому воно було в нашому санаторії. Торфи брали в білорусів, згодом це стало неможливим. Тому, знаючи, що на нашій території є торфи і сапропелі (поклади на дні озер), звернулись до Одеського науково-дослідного інституту курортології, аби їх дослідити. Виявилось, що сапропелі для лікування ще не «дозріли», тобто не є біологічно активними, і через років сто цілком ймовірно, що їх будуть використовувати для лікування.
Віднайшовши потрібне торф’яне родовище на території Шацького району, маючи цілий пакет досліджень інституту щодо їх протизапальних і розсмоктуючих властивостей для суглобів, нирок і органів шлунково-кишкового тракту, ми відкрили грязеве відділення.
Дуже вдячні обласній владі і депутатам за розуміння і  виділення певної частини коштів на ці наші реконструкції.
– Відкриваючи ці відділення, певно, треба було добре зважити усі «за» і «проти», адже поправляти здоров’я приїжджають пацієнти з дуже серйозними захворюваннями, – не можу не поцікавитися у Руслани Євгенівни, розуміючи, що тут взяли на себе велику відповідальність.
– Коли відкривали перше реабілітаційне відділення, відчували багато сарказму, мовляв, чи можна це зробити десь на окраїні області, в лісі? В принципі на такі запитання були об’єктивні причини: судинні відділення – справа серйозна і відповідальна. Ці хворі приїжджають до нас на реабілітацію одразу після лікарні, а якщо раптом повториться інфаркт або інсульт? Відразу необхідна інтенсивна терапія. Тому відразу заключили договір з реанімаційним відділенням Любомльської райлікарні, у нас же є палата інтенсивної терапії. Нашу ідею підтримали і зараз надають допомогу обласне управління охорони здоров’я, спеціалісти обласної лікарні: Микола Берник, Михайло Аршулік, Микола Потолочний, Сергій Саламатін та інші. Хворі, які проходять курс реабілітації, задоволені, маючи реальні результати лікування.

Про таку фітотерапію мріють європейські санаторії

Цей санаторій з-поміж інших особливо вирізняється фітотерапією з використанням місцевої екологічно чистої сировини та меду. Німецькі вчені переконані, що таке лікування не запропонують навіть престижні європейські санаторії. Тут фітотерапію пропонують під наглядом кваліфікованих спе-ціалістів.
– У фітобарі пацієнти смакують різноманітними лікувальними чаями з трав, дбайливо зібраних на полях, в лісах Волині, фітополянах санаторію, – продовжує розповідь Руслана Євгенівна.
– Унікальні фітованни, яких у жодному санаторії не знайдеш: хвойні, вівсяні, з конюшини, з різнотрав’я та спеціальні при псоріазі з коров’яку, туї, чистотілу. Розроблені методики для  використання трав’яних настоїв на електропроцедурах; аїру при гастриті, меліси при неврозах, глоду та ліщини при серцевих захворюваннях, каштану при судинних розладах кінцівок і багатьох інших. Трави використовуються при гінекологічних і кишкових зрошеннях, мікроклізмах.
Особливою популярністю користуються фітоаплікації, які ми запровадили за старим дідівським методом, шляхом напару трав у лляних мішечках. Для тих, кому не під силу звичайна сауна, в санаторії запроваджена «тібетська». Це не просто сауна, це цілий ритуал. Процедура відбувається в буковій бочці, куди подається пара з травами. Після процедури пацієнта замотують у спеціальний «кокон». В цей момент через відкриті пори шкіри з організму виходять так звані «шлаки». Після прийняття душу і натирання тіла пахучими маслами пропонується запашний фіточай.
– Я знаю, що поряд з фітопроцедурами, у вашому санаторії є ще багато інших методів лікування і лікуєте не тільки реабілітаційних хворих?
– Так, крім реабілітаційних хворих в санаторії мають можливість пролікуватися хворі з захворюваннями серцево-судинної системи, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, суглобів, хребта, центральної і периферичної нервової системи, гінекологічними та ендокринними захворюваннями, псоріазом.
Лікувально-діагностична база санаторію налічує десятки процедур, крім вище названих, у нас є душі, озокеритолікування,  пелопешофіт, сухі вуглекислі ванни, низько- і високочастотна  електротерапія, лазеротерапія, сучасна магнітотерапія, ручні, підводні, механічні, пневматичні масажі, підводне скелетне витягнення хребта, сучасна соляна «шахта» за методикою Солотвино, кишкові зрошення, аромотерапія, інгаляції, озонотерапія, мінеральна вода Моршинська, лікувально-фізкультурний комплекс, механотерапія, гірудотерапія, гомеопатія, мануальна терапія, інфрачервона сауна, косметологічний кабінет й інше.
Для уточнення діагнозу та оцінки ефективності лікувального процесу тут проводяться клінічні, біохімічні дослідження, працюють кабінети УЗД, функціональної діагностики (ЕКГ, спірограма), ректороманоскопії.
Маємо серйозні напрацювання оздоровлення і лікування потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, які дуже задоволені перебуванням в нашому санаторії, про що свідчать їх відгуки.
Тутешнє озеро має ефективні лікувальні властивості. Росіянина, який проживає у Португалії, тут уже всі знають – він приїжджає, аби лише ходити у воді вище колін, коли вона прогрівається до 22 градусів. Каже, що після такого «курсу» забуває про болі в суглобах.
Крім оздоровлення, спеціалісти санаторію подбають, аби відпочинок кожного був цікавим та змістовним. Гарні сучасні танцювальний, актовий зали разом з працівниками відділу культури щодня запрошують відпочиваючих на вечори, дискотеки, концерти як народного ансамблю «Лісова пісня», так і інших художніх колективів та артистів.
Для тих, хто полюбляє спорт – впорядковані спортивні майданчики, теніс, більярд, тренажерний зал. Влітку – човни, катамарани, велосипеди, взимку – ковзани, лижі. Для любителів риболовлі (і літньої, і зимової) створені всі умови.
Влітку функціонує піщаний пляж з солярієм, лежаками, літніми кафе-барами.
Гості санаторію мають чудову можливість побувати на багатьох екскурсіях, зокрема, по території Шацького природного національного парку, до якого належать 32 озера, у тому числі найбільше з прісних озер – Світязь, відвідати музей-садибу Лесі Українки в селі Колодяжному Ковельського району, резиденцію Волинських князів «Зимна вода» у селі Зимному Володимир-Волинського району, замок Любарта у Луцьку, Світязький чоловічий монастир.
Більше того, декому вдається не лише поправити своє здоров’я, а й влаштувати особисте життя, після чого до санаторію приїздять парою.
Умови для проживання тут теж для кожного на вибір: від люксових апартаментів до добре впорядкованих номерів. На харчування пацієнти не скаржаться. А якщо комусь хочеться посидіти за чашкою кави чи повечеряти у більш інтимній обстановці – до послуг стильний ресторан. Отже, пора пакувати валізи й збиратися на відпочинок до «Лісової пісні», де вишукана природа у своїй первозданній красі й сучасне лікування вам гарантовані.

Санаторій “Лісова пісня” має три реабілітаційних відділення:
- Кардіологічне (після гострого інфаркту міокарда, нестабільної стенокардії, гіпертонічна хвороба).
- Церебро-васкулярної патології (наслідки гострого ішемічного і геморагічного інсультів, транзиторні атаки).
- З захворюваннями та пошкодженнями органів опори та руху (ревматологічні, травматологічні та ортопедичні захворювання, наслідки травм, післяопераційні стани на суглобах, остеохондроз, остреоартроз).
Тут можна пройти курс лікування серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання, шлунково-кишкового тракту, периферичної і центральної нервової системи, хребта і суглобів, гінекологічних, ендокринологічних та шкіри. Пройти курс очищення організму від шлаків.
Професійні спеціалісти, сучасна лікувальна база, чотириразове заказне харчування, комфортні умови проживання, цікава культурна програма до послуг пацієнтів санаторію.
Контактні телефони (03355) 95606, 95522

Ольга Жарчинська,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>