Богдан Шиба: «Люди, які живуть у мікрорайоні ЛПЗ, не повинні почувати себе на околиці»

Три роки тому у Луцьку затвердили міську програму “Дороги”, де визначили список вулиць та дворових територій, які потребують ремонту. Її реалізація   успішно продовжується.

– У ході розробки програми ми провели обстеження всіх вулиць і провулків у місті і зафіксували їх стан, – каже луцький міський голова Богдан Шиба. – Аналізуючи результати такого обстеження, побачили, що на деяких вулицях, здебільшого на околицях, стан дорожнього покриття є вкрай незадовільним, а подекуди воно й зовсім відсутнє. А тому вже упродовж кількох років і сьогодні ми намагаємося виділити додаткові кошти не лише на проведення поточного та аварійного ремонту доріг, а й на серйозну підготовку тих вулиць, де зовсім немає покриття…
Найкращим у фінансовому плані був 2008 рік. Тому й не дивно, що саме у цьому році  капітально реконструювали сімнадцять міських вулиць, протяжністю майже десять кілометрів, серед них –  Набережна, Глушець, Клима Савура, Конякіна. Дорожнє покриття також відновили на Воїнів-інтернаціоналістів, Івана Франка, Степана Бандери, Коперніка, Героїв УПА та Данила Галицького.  Загалом у 2008 році на ремонт доріг у бюджеті було закладено 40 мільйонів гривень.
Упродовж п’ятнадцяти років до доріг у спальних районах міста нікому не було діла, окрім хіба що тутешніх мешканців. З приходом Богдана Шиби на посаду міського голови ситуація кардинально змінилася.
–  На кожному прийомі громадян щодо ремонту доріг є два-три звернення від людей, –  розповідає міський голова Богдан Шиба. – Але я завжди намагаюся приймати рішення об’єктивно. На вулиці Набережній, наприклад, взагалі нема житлових будинків і звернень від людей не було, але ми її відремонтували в першу чергу, адже для нашого міста вона має стратегічне значення і допомогла розвантажити від транспорту центральні вулиці. Так само можна говорити і про вулиці Глушець та Карпенка-Карого.
–  Коли взявся за ремонт луцьких доріг, у мене виникло і досі нерозгадане філософське питання: як оцінюють люди зроблене? –  продовжує Богдан Шиба. – Поки невідремонтованими були і дорожнє покриття, і тротуари, пішоходи начебто і того, і того не помічали. Щойно відремонтували дорогу і машини помчали на швидкості, люди почали звертатися зі скаргами, щоб встановити обмежувачі. Відтак стали помічати і те, в якому стані тротуари. Намагаємося зробити якомога більше, виходячи із бюджетних коштів.
Цієї весни вже майже відремонтували вулицю Львівську. Ремонтні роботи тривають на Івана Франка, Потебні, Гнідавській та Станіславського.
– На вулиці Потебні робимо поточний ремонт, а це 3000 квадратних метри дорожнього покриття, – каже міський голова Богдан Шиба. – Ця вулиця стратегічного значення, адже має вихід на об’їзну.
І вартує це міській казні 311 тисяч гривень.
– Закінчують ремонтні роботи на вулиці Львівській, – продовжує Богдан Павлович. – Дорожнє покриття там піддадуть поверхневій обробці. Аби збільшити термін експлуатації дороги, потрібно також зробити поверхневу обробку асфальту на в’їздах із боку Володимира, Ковеля, Рівного.
За словами Богдана Шиби, цього року реконструюють дві вулиці – Станіславського та Гнідавську.
–  Вулиця Станіславського – стратегічна дорога, яка з’єднує один із найбільших мікрорайонів Луцька із центром міста, –  зауважує міський голова. – Люди, які живуть у мікрорайоні ЛПЗ, не повинні почуватися, як на околиці. Два роки тому тут ми відкрили лікарську амбулаторію. Плануємо відкрити ще і соціальні, і культурні заклади. Цей район буде розвиватися, тим більше, що тут є підшипниковий завод, робочі місця, розвинена транспортна інфраструктура. 
Міський голова запевняє, що ремонт доріг триватиме упродовж усього літа. З його слів, на цю статтю у бюджеті заплановано 10 мільйонів. Але це – лише початкова цифра.
– Ми будемо вносити корективи і кошти, які поступатимуть від продажу землі, в першу чергу, будуть використані на дороги, – наголошує Богдан Шиба. – Основні кошти будуть витрачені на вулиці Станіславського та Гнідавську. А це більше п’яти мільйонів гривень.
Поза увагою не залишається також  і стан дворових територій. У Луцьку –  більше тисячі  багатоповерхівок, розташованих у більше як трьохсот дворах. У 2008 році відремонтували сорок дев’ять дворових територій. У 2009 році, у зв’язку з кризою, темпи ремонту дворів довелося дещо зменшити.
Міський голова переконує, що цього року двори таки не залишать поза увагою.
 – Багато дворових територій ми зробили у 2008 році на 33-му і 40-му мікрорайонах, на вулицях Привокзальній та Гулака-Артемовського, – говорить Богдан Шиба. –  Це трохи підняло дух людей і зараз багато лучан звертаються з проханнями відремонтувати і їхні двори. Перед тим звернень не було взагалі. Адже п’ятнадцять років нічого не робили в цьому плані –  і люди змирилися.
На ремонт дворових територій нинішнього року у бюджеті передбачили мільйон гривень. Приводити до ладу двори почнуть з проспекту Соборності – найбільш заселеного району. 
Надія ОЛЬЖИЧ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>