Ягоди чистішають, а от що в піску – невідомо

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Розпочинається сезон ягід, грибів. Які вони на території області, чи можна їх споживати? Про це й не тільки у інтерв’ю з Ольгою Гусєвою, завідувачем радіологічним відділом Волинської обласної санепідемстанції.– Наша служба здійснює державний контроль не тільки там, де знаходяться джерела іонізуючого випромінювання та рентгенодіагностичні прилади, але проводить моніторинг за продуктами харчування, об’єктами навколишнього природного середовища, рослинністю, повітрям та інше. Наприклад, за чотири місяці проведено 3706 досліджень, з них 65 показали перевищення допустимого рівня радіації в продуктах харчування та на об’єктах навколишнього середовища. Це в основному молоко із забруднених територій – вісім випадків у Маневицькому районі, сім – у Любешівському, один – у Камінь-Каширському. Перевищено рівень радіації й у сухих грибах. І знову з Маневицького району (5 випадків), Камінь-Каширського (44 випадки).
– Як зменшити вміст радіації в продукції?
– Насамперед, роз’яснювати людям, що ж робити з нею, що може бути, коли її споживати. Наприклад, сухі гриби ми рекомендуємо відварити і тільки вже в такому вигляді використовувати у перших чи других стравах. З молока пропонуємо виробляти сметану чи масло, а от сироватку не вживати. Якщо ж це лісові ягоди, то радимо їх використовувати на компоти. Тобто переробити, щоб зменшити вміст радіонуклідів.
– Ви не перший рік працюєте в санепідемстанції. Яка нині тенденція простежується по ягодах?
– Раніше були перевищення допустимих норм по ягодах особливо в Маневицькому районі. Притому масово – у журавлині (вона росте в болотистій місцевості і здатна більше накопичувати ра-діонуклідів), то тепер ситуація змінилася. З кожним роком вміст важких металів в ягодах зменшується, бо все ж з часів Чорнобильської аварії пройшло понад двадцять літ і те, що було на поверхні землі, з кожним роком заглиблюється в грунти. Тож йде зменшення забруднення радіацією не тільки по ягодах, але і по молоку, м’ясу, грибах і навіть грунтах. На кожен вид продукції доведені свої нормативи, але люди все одно мають перевіряти те, що збирають і споживають.
– Чи були випадки, коли продукцію забраковували у підприємців?
– Знаєте, вони зараз досвідчені, багато хто має свої прилади. Тож продукцію просто розбавляють, наприклад, змішуючи ягоди, де є перевищення, з чистими. А розбавлення законом не забороняється.
– Ягоди часто відправляють за кордон. Чи не було претензій звідти?
– Ні. Наша лабораторія тестована, всі прилади перевірені, штати підготовлені, тож ніколи не було проколів. Єдиний раз одна фірма відправила в Росію продукцію для дитячого харчування. По наших нормативах вона відповідала нормам, а по російських – ні. Але претензії були не до санепідемстанції, а до фірми, яка поставляла.
– До компетенції ваших досліджень входить і контроль за роботою рентгенкабінетів.
– Там одна проблема – в області рентгентустановки з великим строком експлуатації. Але іноді якість старих приладів краща, ніж тих, що поставляють зараз.
– А з митницями працюєте?
–Так. Наприклад, якщо є проблеми, виїжджаємо на місця. Одного разу по щебеню, що йшов з-за кордону, виявили високу активність радіонуклідів. Його можна використовувати для будівництва тільки в підземних переходах чи на дороги, тобто де нема постійного перебування людей. Взагалі прагнемо проводити обстеження на вміст радіації всіх будматеріалів, які на Волинь завозять. Хоча стикаємося і з проблемами. Зараз спокою не дають кар’єри.
– Так, це дійсно проблема, адже в багатьох районах вони стихійні.
– Отож. Проводимо дослідження, а пред’явити претензії нема кому. Я дивуюсь, чому сільські голови не б’ють на сполох, що нема ліцензування на ці кар’єри, а видобуток піску, глини проводиться. Люди не знають, з чого будують хати, грубки чи печі. До всього – радіаційний контроль проводиться і при здачі житлових, виробничих, офісних приміщень в експлуатацію. Зокрема, визначаємо на вміст родону, який, до речі, часто виявляють у Житомирській та Київській областях.
– Уже розпочинається сезон грибів та ягід. Що порадите людям?
– Обов’язково проводити дослідження. Для населення вони безкоштовні в закладах санепідемслужби, якщо великі партії ягід і грибів йдуть на продаж – то за дослідження треба платити.
Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>