На віру жити – як майно ділити?

Проживала з чоловіком більше трьох років цивільним шлюбом – та розійшлися. Як ділиться набуте нами спільне майно?
Олена М., м. Луцьк

Відповідно до ст. 74 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на правах спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.
На майно, що є об’єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення сімейного законодавства, які регулюють правові відносини з приводу права спільної сумісної власності подружжя. Йдеться про підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя, здійснення подружжям цього права, особливості поділу такого майна тощо.
Зокрема, у разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. За необхідності поділу майна, яке було нажите особами під час проживання однією сім’єю без шлюбу, чоловік і жінка мають право поділити майно за взаємною згодою, шляхом укладення нотаріально посвідченого договору або, при недосягненні згоди, звернутися до суду з позовом про визнання факту проживання однією сім’єю, визнання майна спільною сумісною власністю й поділ такого майна. У другому випадку необхідно довести, що особи у певний проміжок часу проживали сім’єю й набули в цей час майно, яке вони бажають по-ділити.
Досить поширена ситуація, коли майно, придбане “фактичним подружжям” за спільні кошти, оформляється на когось одного. Якщо при зареєстрованому шлюбі це не має юридичного значення, то за умов “фактичних шлюбних відносин” має, і досить велике. Майно, оформлене на одного з учасників вільних відносин, є виключно його майном, тобто факт проживання сім’єю не визначений, статус майна – приватна власність особи, яка є набувачем майна. Друга сторона не має права на таке майно, доки не доведе в судовому порядку, що воно є спільним.
Таким чином, якщо між Вами та чоловіком немає домовленості про поділ майна, доведеться в судовому порядку відстоювати право на свою частку в спільно нажитому майні.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>