У «Проліску» відпочивали – здоров’я набирали

Підпис відсутній

Підпис відсутній

Для наших читачів, напевно, не є секретом, що вісниківці люблять подорожувати. Замітки про щедрі красоти України й світу періодично з’являються на сторінках тижневика. Ну, а в честь нашого професійного свята – Дня журналіста – як кажуть, сам Бог велів здійснити якусь екскурсію. Цього разу ми захоплювалися надзвичайною красою волинського краю і санаторним комплексом із тендітною квітучою назвою – “Пролісок”.
Від чистого повітря паморочилась голова
Село Грем’яче Ківерцівського району розташоване на межі двох областей: Волинської і Рівненської. Чим ближче ми під’їжджали до санаторію, тим глибше занурювалися у ліс заповідника “Цуманська пуща”. Ось і “Пролісок” на березі великого водного плеса річки Путилівка в оточенні соснового бору. Аж у голові почало паморочитися від ароматів цілющих трав і хвої. Майнула думка: якщо вже нас, звиклих до лісів волинян, п’янить таке чисте повітря, то що мають відчувати тут люди зі східних загазованих регіонів?
Гостинні господарі санаторію матері і дитини “Пролісок” – директор Валентина Касарда, заступник по адміністративній частині Наталя Мельник, начмед Леонід Оксенюк – відразу інтригують. Мовляв, хто хоч раз тут відпочивав, обов’язково повертається знову і знову. Незалежно від того, в яку пору року сюди потрапили.
Недарма санаторій має назву матері і дитини – для малечі тут просто рай. Облаштовані дитячі майданчики, велосипеди і м’ячі на вулиці, ігрові кімнати у приміщенні, теплий світломузичний басейн – аби лишень батькам вистачало сил всюди встигнути за малими. Здивувало й те, що в санаторії завбачливо продумали комфортне проживання. Три спальні корпуси та сімейні котеджні будиночки розташовані так, що дитячий галас не буде заважати людям, які приїхали сюди у пошуках тиші і єднання з природою. Або й навпаки, дітям, які люблять рухливі ігри у гурті, не доведеться “сидіти тихо” біля дорослих. Загалом санаторій може одночасно вмістити 205 осіб. Номери – на вибір навіть найвибагливішого відпочиваючого: одно-, двомісний стандарт, напівлюкс, двокімнатний люкс тощо. До речі, нехай мене вибачать усі прославлені курорти Львівщини, але “Проліскові” звичайні номери, в які поселяють людей за путівками по профспілковій лінії, дадуть фору будь-яким їхнім здравницям. Настільки охайно і зі смаком підібрані тут меблі, гардини, коврові доріжки. У кожній кімнаті телевізор, цілодобово гаряча і холодна вода.
Позитивні емоції – це ще одна методика лікування у санаторії. До того ж, чи не найефективніша. Окрім споглядання краєвидів, що милують око, відпочиваючим пропонують організоване дозвілля. Є кіноконцертний зал, бібліотека, тренажерний, більярдний і тенісний зали, косметологічний кабінет, спорткомплекс з тенісним кортом, волейбольними та баскетбольними полями. Відпочиваючі можуть здійснити кінні, велосипедні, пішохідні прогулянки екологічними стежками лісового заповідника та водні сплави на човнах, познайомитися з природою Волині, побачити рослини, занесені до Червоної книги, боброві поселення та відпочинкові галявини косуль. За допомогою Франкфуртського зоологічного товариства та Центра заповідної справи міста Києва в санаторії створено екологічно-просвітницький центр з живим куточком та експозиційною зоною.
Працює магазин, кафе-бар, аптека, перукарня, сауна, упорядкований пляж, автостоянка. Окрім лікування та оздоровлення, санаторій надає можливість проведення на базі «Проліска» конференцій, семінарів, тренінгів. Для цього має облаштовану конференц-залу на 70 місць, великий актовий зал та відповідне аудіо- та відеообладнання.

Гордість санаторію – мінеральна вода
Їдальня зустріла ароматним запахом свіжоспечених булочок. А от на вигляд нагадувала якийсь модний ресторан. Чотириразове збалансоване висококалорійне харчування можна замовляти на власний розсуд і бажання, є шведський стіл із понад десятьма видами різноманітних салатів. Виявляється, “Пролісок” має не тільки свою власну пекарню та кондитерський цех, а й підсобне господарство. Тобто, якщо комусь прописане дієтичне харчування – будьте певні, воно буде якісне і екологічно чисте. Те ж стосується й фіточаїв, яких у санаторії аж десять видів. Цілющі трави для них збираються тут таки у лісі. Ми ж, певна річ, спробували й оцінили – дуже смачні і корисні!
Гордістю санаторію є власне цілюще мінеральне джерело. Хлоридно-натрієву воду застосовують як внутрішньо, так і зовнішньо. Активно використовують водолікування за допомогою кисневих, лазерних та хвойних і перлинних ванн, різноманітних видів душу (Шарко, циркулярний, висхідний), підводний душ-масаж та кишкові зрошення. До послуг відпочиваючих – сауна та світломузичний басейн. У «Проліску» працює кімната штучного мікроклімату «соляна шахта» та фітокамера.
У санаторії запроваджено більше сорока різноманітних процедур, адже тут лікують захворювання ендокринної системи, органів травлення, дихання, хвороби опорно-рухового апарату та нервової системи. Кваліфікований медичний персонал санаторію застосовує широкий спектр методів лікування. Відповідно є й сучасна лікувально-діагностична база. Клінічні обстеження здійснює акредитована по вищій категорії лабораторія. А інструментальні дослідження проводяться на сучасному обладнанні. Застосовується діагностичний комплекс «Кардіо+», апарати ультразвукової діагностики, сканування крові та апарат для визначення біологічного віку за методом Шахбазова тощо.
Ну і як обійти улюблену тему всіх жінок: масаж, антицелюлітні, косметичні процедури. Виявляється, такі послуги в “Проліску” представлені у повному обсязі. Є й зовсім нові унікальні методи, якими може похвалитися тільки цей санаторій. У співпраці з Інститутом лазерної біології та лазерної медицини Харківського національного університету ім. Каразіна впроваджено лазеротерапію та світлолікування. Широко використовуються апарати академіка Анатолія Коробова. Це лазерні матриці та душ, ванна, басейн, лазерний солярій, масажери Коробова, лазерні зонди для лікування гінекологічних та проктологічних захворювань. До речі, відпочиваючі мають змогу отримати сім видів масажу, серед них і новітні методики безхірургічної корекції фігури: хіромасаж тіла, обличчя, юмейхотерапія... Нам так цікаво розповідали про унікальний підтягуючий ефект шкіри обличчя під час сеансу хіромасажу, що одна наша колега відразу й спокусилася. Повернулася сяюча, на заздрість багатьом.
Також у санаторії розроблена програма корекції фігури для людей з надмірною вагою. Два тижні дієти і відвідування 28 різних бальнеологічних процедур, кажуть, творять дива схуднення.
Хоча, якщо брати в загальному, дива тут творить і сама природа. Пташиний спів із солістом-соловейком, вражаючі краєвиди біля річки, пахощі лісу – що ще треба для лікування, реабілітації та відпочинку? Тож після екскурсії по санаторію журналістські “іменини” ми святкували тут таки, на галявині серед лісу. Гостинні працівники “Проліска” приготували нам смачну гостину із голубцями, варениками, кулешем та юшкою. А на природі, та ще й після купання у річці, неабиякий апетит розгулявся. Смакота!
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>