Підготовка до футбольного чемпіонату обійдеться Львову у 18 мільярдів

Стадіон у Львові – найбільш проблемний для України

Стадіон у Львові – найбільш проблемний для України

Вже пройшло більше трьох років, відколи Україна разом із Польщею отримали право провести Євро-2012 з футболу. Львів отримав від УЄФА попередження, адже довго не міг визначитися із проектом стадіону, аеропорт перебував у занедбаному стані, а про дороги годі й говорити. Проте останнім часом ситуація суттєво змінилася.
Найбільш проблемним місцем для Львова став стадіон. Завадою для будівництва було і фінансування, і вибір фірми, яка б зайнялася його проектуванням. Директор департаменту Євро-2012 Олег Засадний розповів “Віснику”, що зараз уже все улагоджено і йде згідно з графіком. “Зазвичай на проектування такого об’єкту як стадіон затрачається близько півтора року. Враховуючи те, що місто не мало стільки часу, було прийнято рішення викупити базовий проект одного із стадіонів, які приймали Євро-2008, та адаптувати його до українських реалій”, – зазначив пан Олег.
За останніми підрахунками вартість стадіону зросла на мільярд гривень. Якщо на початку його оцінювали в 720 млн грн, то тепер державний бюджет зменшиться на 1,7 млрд грн. Проте голова Львівської ОДА Василь Горбаль всіх запевнив, що хвилюватися не потрібно, адже Кабінет Міністрів уже затвердив Державну цільову програму і гроші точно потраплять за своїм призначенням.
Тішить і те, що відтепер будівництвом на стадіоні буде керувати Кріс Мартін. Саме його кандидатуру вибрали на посаду директора з будівництва стадіону. До цього він працював над “Донбас-Ареною” в Донецьку. Результат цієї праці всім відомий і додає оптимізму.
Львів – одне з небагатьох міст, яке має транспортну стратегію до 2030 року. Вона розроблена спільно з консорціумом німецьких компаній PTV AG-VCDB GMBH, які є провідними фахівцями у галузі транспорту в Європі. А місцеві спеціалісти розробили план мобільності, що пройшов експертизу фахівцями УЄФА. Він передбачає організацію проїзду вболівальників між містами Львів та Трускавець, оскільки останнє обране для їх розміщення. Важливим для спортивної арени є громадський транспорт – до чемпіонату 2012 року буде продовжено тролейбусну та трамвайну лінії, а також введено декілька нових автобусних маршрутів.
Ще один проблемний об’єкт – місцевий аеропорт. Його стан далекий від європейських стандартів. Начальник Головного управління містобудування Львівської ОДА Степан Лукашик запевнив, що все буде в належній формі і в належний час. Він наголосив, що вже немає суперечностей щодо вирішення земельних питань. “Президент України і новий уряд створили всі умови. Ми маємо більш інтенсивні темпи фінансування, роботи ведуться згідно з графіком та затвердженим УЄФА планом підготовки. На реконструкцію львівського аеропорту з державної казни планують виділити 2,3 млрд грн, в тому числі 978 млн грн – на реконструкцію аеродрому та 921 млн гривень на будівництво нового аеровокзалу”, – додав головний архітектор області.
Однією з вимог УЄФА є придатні для їзди дороги. Той стан автошляхів, які ми маємо, змушує задуматись. А тепер за конкретні терміни потрібно закрити цю прогалину. Міський голова Львова Андрій Садовий під час одного з брифінгів повідомив, що місто очікує на перші 50 млн грн з державного бюджету на дороги.
Разом із правом проводити Євро, Львів взяв на себе зобов’язання забезпечити туристів відповідними готелями. Керівник компанії “Work in hotel” Андрій Скіп’ян вважає, що жоден готель насправді спеціально до Євро-2012 готуватися не буде, оскільки це невигідно. Бо ситуація на Львівщині в плані якості готельних номерів та їх кількості одна з найкращих серед тих міст, які прийматимуть чемпіонат Європи з футболу. Про програму відпочинку для вболівальників Львів подбав на славу. Протягом усього місяця в столиці Галичини проходитиме фан-фестиваль. Для вболівальників буде відкрита низка фан-зон, де вони кожного дня зможуть знайти розваги на свій смак, а також матимуть можливість переглядати матчі турніру в он-лайн режимі. В рамках промоції регіону розроблено проект “Львівщина туристична”, що передбачає друк туристичного путівника з пооб’єктним переліком туристичної інфраструктури та переліком пам’яток культурної спадщини.
Загалом підготовка Львівської області до Євро-2012 обійдеться приблизно у 18 млрд грн. З цієї суми 10,5 млрд Львівщина отримає з державного бюджету, 1,7 млрд грн – це кошти місцевих бюджетів та 6 млрд грн складуть вклади інвесторів.
Володимир Хом’як,
м. Львів

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>