«Ідіть, научайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа»

Трійця – одне з най-більших християнських свят, яке відзначають на п’ятдесятий день після Пасхи. Тому друга його назва П’ятидесятниця.Святкувати його розпочали ще у IV столітті після того, як Церква прийняла догмат про трійцю: існування Бога у трьох іпостасях. Згідно з Біблією, у день єврейського свята Шавуот (П’ятидесятниці) на апостолів з неба зійшов Дух Святий у вигляді вогненних язиків – і пішли вони між народи, “говорячи іншими мовами, як Дух їм провіщав”.
Так розпочала своє існування новозавітна Церква Христова, до якої належать християни. Йдеться не про церкву-будову, а про громаду віруючих. Саме тоді вона народилася на землі, бо Дух Святий зійшов на неї, і він перебуває в ній, щоб навчати, освячувати і керувати нею.
Ми не знаємо, який на вигляд Святий Дух (коли Іоан хрестив Ісуса, він зійшов на Нього у вигляді голуба, на апостолів – вогняними язиками), але маємо вірити у Нього, як віримо в Бога і Царство Небесне, бо саме він зміцнює нас у вірі. Віра – це теж дар Святого Духа. Саме тому свято й називають Трійцею, що ми маємо вірити в триєдиного Бога, як заповів сам Спаситель: “Ідіть, научайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа”.
З давніх-давен християни прикрашають храми і будинки на Трійцю зеленню, що дало йому ще одну назву – Зелені Свята. Навіть священнослужителі у цей день в зелених ризах, бо зелень – це барва відновлення життя. Отже наша Церква – це діло Боже, Христа і Святого Духа. Тому Церква вчить, аби ми щоденно молилися до Святого Духа і Пресвятої Тройці.
Народні цілителі з цим святом пов’язують чимало повір’їв та обрядів. Одне з них говорить, що хвороби очей добре витирати росою, зібраною з першими променями сонця на Трійцю, при цьому примовляючи: “Жива водичко, Божа росичко, духом Господнім оснащена, капай у цю мисочку (струшували у полив’яну миску червонуватого кольору). Так як ти чиста, зроби пречисто у болящих очах”.
Молитва до Святого Духа
Царю Небесний,
Утішителю, Душе істини,
Що всюди єси і все наповняєш,
Скарбе Добра і Життя Подателю,
Прийди і вселися в нас,
І очисти нас від усякої скверни,
І спаси, Благий, душі наші.
Молитва до Пресвятої Тройці
Пресвята Тройце, помилуй нас.
Господи, очисти гріхи наші.
Владико, прости беззаконня наші.
Святий, зглянься і зціли немочі наші
Імені Твого ради.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>