Вступити на заочно можна і без тестування

Підпис відсутній

Підпис відсутній

У минулих номерах “Вісник+К” уже інформував наших читачів про нові правила зовнішнього незалежного оцінювання, які складатимуть цього року випускники шкіл. Але, як виявилося, це були не останні зміни, які почав запроваджувати новий міністр освіти України. Відповідно, не всі за такими темпами встигають. У редакцію посипалися дзвінки і листи із проханням пояснити та розтлумачити.Наприклад, Віталій із села Тинне Сарненського району що на Рівненщині, пише: “Я закінчив школу у 2007 році. Цього року зареєструвався на зовнішнє незалежне тестування для вступу у вищий навчальний заклад. Але нещодавно почув про те, що минулорічні випускники можуть ЗНО і не складати. Що їх без тестування зараховуватимуть на заочну форму навчання. Це правда? І ще допоможіть, будь ласка, розібратися із оцінками в атестаті, які будуть переводити у 200-бальну шкалу. Як зрозуміти це переведення?”
Так, цьогорічних змін у царині освіти України стільки, що тільки й встигай запа-м’ятовувати. Переглядаючи умови прийому до вищих навчальних закладів України, доповнені 26 березня цього року, можна сказати, що вступ-2010 дав набагато більше свободи вищим навчальним закладам, аніж вони мали в попередні роки. Тож тепер все залежатиме від того, які правила прийому студентів встановить той чи інший вуз. У кожному із них працює приймальна комісія, куди і треба звертатися за детальною інформацією.
Отож, як повідомили в Управлінні освіти і науки Волинської облдержадміністрації, цьогоріч від обов’язкового незалежного оцінювання звільнили випускників 2007 і попередніх років, що планують навчатися “без відриву від виробництва”, тобто заочно. Вони замість тестування складатимуть вступні іспити. Але, знову ж таки, якщо вибраний вами вуз забажає сертифікат ЗНО для вступу на заочне відділення – доведеться складати тести в обов’язковому порядку.
Також повернувся і конкурс шкільних атестатів. І якщо цьогорічні випускники ще можуть “підтягнути” свої оцінки, минулорічним доведеться показувати, що мають. Відповідно, вираховуватиметься середній бал: кількість усіх оцінок (разом із державними іспитами) поділена на кількість предметів. Отримане число переводитиметься у 200-бальну шкалу, таблицю якої можна знайти в Інтернеті або у всіх навчальних закладах. Наприклад, якщо середній бал атестата 9,7 – то це становитиме 178,1 бала по 200-бальній шкалі. Випускникам минулих років середній бал атестата розраховуватимуть приймальні комісії вищих навчальних закладів.
Ще одне нововведення – абітурієнтам надано право на вступ за сертифікатами попередніх років. Слід пам’ятати і про те, що відтепер знято обмеження за тестами. Скажімо, ви набрали 200 балів з фізики і 198 – з математики, але всього 110 балів з мови та літератури. І це не буде перешкодою для вступу на технічну спе-ціальність. Тобто вузи допускатимуть до участі у конкурсі сертифікати, у яких з непрофільних предметів буде менше, ніж 124 бали при умові, що профільні предмети будуть оцінені не менше, ніж у 170 балів. Профільність предметів визначає вуз.
Подавати документи можна тільки на три факультети кожного з п’яти вузів. Пільговики можуть скористатися своєю пільгою тільки в одному навчальному закладі. За бажанням вони можуть подавати документи і на інші напрямки різних вузів, але тоді скрізь проходитимуть на загальних умовах.
Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>