Микола ПИСАРСЬКИЙ
Вісім місяців у Сінгапурі
– Ми там під китайським прапором працювали вісім місяців – вивозили своїм судном землю, – продовжує він свої морські спогади. – Жили на кораблі. Важкий тропічний клімат не всі витримували, адже це екватор. За час роботи один чоловік помер, а п’ятьох “списали” за станом здоров’я.
– Коли я повернувся з цього рейсу, якраз тоді в Радянському Союзі стався переворот, Україна проголосила незалежність, – згадує пан Микола. – І так вийшло, що я автоматично отримав російське громадянство, адже в мене була мурманська прописка. Згодом ще довелося попоїздити, щоб отримати українське громадянство.
– Після роботи в Сінгапурі я одружився. В нашій сім’ї така цікава родинна традиція – всі жінки з села Муравище Ківерцівського району: мама, моя дружина Таміла і дружина мого меншого брата, – посміхається наш співрозмовник. – На зароблені за кордоном гроші збирався купити трикімнатну квартиру в Луцьку, яка тоді коштувала 2,5 тисячі доларів. Цікавий був час, але якось тоді не склалося і житло почало дорожчати. Став будувати в Колках будинок, робили все власними руками. Мій батько за своє життя збудував п’ять хат, тому має величезний досвід. Та й працьовитість від нього мені передалася.
Микола Писарський знову влаштувався на роботу в санаторій поваром. Жили бідненько, від зарплати до зарплати, постійно не вистачало грошей. Але дружину з пологового будинку вже забирав у свою хату. Він тоді замислювався: “Час йде, а я нічого не досягнув. Якось же інші люди живуть, їм вдається заробити гроші, щоб не нуждатися. Вже, збудував хату, маю двох доньок, а що далі?..”
– І мені в житті трапилася така нагода. Вже переконався, хто шукає, той завжди знаходить, – згадує свої перші самостійні кроки. – В мене є добрий знайомий, заготівельник худоби з Тростянця, Адольф Смолярчук. Він запросив до себе на роботу. Якось страшно було розраховуватися з санаторію, там хоч невеличка, але стабільна зарплата. Але я наважився. Ми з Адольфом заготовляли телят, робили ковбасу і продавали в Кузнецовську. Робочий день розпочинався о шостій ранку і закінчувався об одинадцятій вечора, іноді ще й пізніше. Я по натурі не ледачий і не вибагливий, але бувало, що не витримував такого режиму. Робота, на перший погляд, не складна: відділити м’ясо від кісток. Жив шість днів на тиждень в Тростянці, тільки в неділю приїжджав до сім’ї в Колки. Бувало, що доводилося спати дві-три години на добу. Через півроку я розпочав працювати на себе, позичив 200 доларів, купив собі вагу і машину. Вдячний цьому чоловікові, який навчив мене працювати і допоміг в скрутну хвилину. Ми з ним згодом стали конкурентами, але до цих пір зберегли дружні стосунки.
Вже понад десять років колківський підприємець Микола Писарський заготовляє худобу в поліських селах. Якщо хтось думає, що це легкий хліб, то він помиляється. Робота з ранку до ночі. Люди дивуються, як йому вдається витримувати в такому ритмі стільки літ. Вперше він дозволив собі відпустку чотири роки тому.
Кость ГАРБАРЧУК, Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО
Comments: |