Нову методику визначення якості молока розробила група тернопільських науковців з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи молочних продуктів. Ця розробка удостоєна президентського гранту у розмірі 75 тисяч гривень.
За словами керівника дослідницької групи Миколи Кухтина, традиційний аналіз якості молока займає до десяти днів, а новий винахід дозволяє це зробити за якихось півгодини. “Ми робимо аналіз на основі вмісту вільних жирних кислот, – каже Микола Кухтин. – Кислоти утворюють мікроорганізми, і чим більше цих мікробів, тим більше їх у молоці”.
Нині у контексті вступу України до Світової організації торгівлі якість і безпека сирого молока набирають вкрай актуального значення. Якщо врахувати, що на один мілілітр “європейського” молока припадає 100 тисяч мікроорганізмів, а нашого – 3 мільйони, то стає зрозуміло: за такого розкладу годі говорити про конкурентоздатність вітчизняних молокопродуктів.
Свій експрес-метод молоді вчені випробовуватимуть на молокозаводах Тернопільської та Рівненської областей. Виробники дуже зацікавлені у новинці, адже вона є швидкісним лакмусовим папірцем для неякісного молока.
Євгенія Ліщук,
м. Тернопіль
Comments: |