Якість молока – за півгодини

Нову методику визначення якості молока розробила група тернопільських науковців з лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи молочних продуктів. Ця розробка удостоєна президентського гранту у розмірі 75 тисяч гривень.
За словами керівника дослідницької групи Миколи Кухтина, традиційний аналіз якості молока займає до десяти днів, а новий винахід дозволяє це зробити за якихось півгодини. “Ми робимо аналіз на основі вмісту вільних жирних кислот, – каже Микола Кухтин. – Кислоти утворюють мікроорганізми, і чим більше цих мікробів, тим більше їх у молоці”.
Нині у контексті вступу України до Світової організації торгівлі якість і безпека сирого молока набирають вкрай актуального значення. Якщо врахувати, що на один мілілітр “європейського” молока припадає 100 тисяч мікроорганізмів, а нашого – 3 мільйони, то  стає зрозуміло: за такого розкладу годі говорити про конкурентоздатність вітчизняних молокопродуктів. 
Свій експрес-метод молоді вчені випробовуватимуть на молокозаводах Тернопільської та Рівненської областей. Виробники дуже зацікавлені у новинці, адже вона є швидкісним лакмусовим папірцем для неякісного молока.
Євгенія Ліщук,
м. Тернопіль

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>