Людина носить у собі до 25 кілограмів шлаків

Таміла Костецька розбирається у майже 200 видах лікувальних рослин, які ростуть на Тернопільщині. Цим знанням вона навчалася впродовж 30 років. Колись ліс повернув Тамілі Іванівні здоров’я, і відтоді у пору збирання цілющого зілля 72-річна жінка й дня не може прожити без екскурсії на природу.

Тополя і дуб – від раку, а коріння вовчуга – від геморою

Тернополянка каже, що до лісу можна вибиратися вже у кінці березня, коли з’являються перші наземні рослини – вовче лико, гадючник в’язолистий. Вони є отруйними, та при вмілому приготуванні стають ефективним натиранням. У березні збирають сік червоного клена, який прекрасно чистить сечову систему, підтримує імунну, трохи пізніше – сік берези. Згодом можна йти за галегою (козлятником, помічною травою від цукрового діабету), печіночницею, бруньками, листочками первоцвіту, мати-й-мачухи, адонісу, медунки... У травні-червні на збір різнотрав’я Тамілі Костецькій уже не вистачає днів. Останні дари лісу вона заготовляє ще й у листопаді-грудні – шипшину, глід, горобину, обліпиху, коріння вовчуга (чудовий засіб від геморою), валеріани, алтею, дев’ясилу. Зібрана з глоду омела – засіб проти високого тиску, з акації – від гінекологічних захворювань, з липи – від нервових недуг, з тополі та дуба – від ракових.
Травниця радить зберігати цілюще зілля не більш, як рік-два, коріння – 5-6 років. Старі трави можна використовувати для ванн. Суміші, відвари, настоянки тернополянка готує для себе, рідних і знайомих. Найчастіше люди просять ліки від захворювань шлунково-кишкового тракту, жовчнокам’яної хвороби, щитовидної залози, остеохондрозів, застуд, мастопатій, фібромом, кістозних утворень.
– Сама я – інженер-технолог харчової промисловості, працювала на різних відповідальних посадах, – розповіла Таміла Костецька. –  Багато років очолювала обласне хлібоб’єднання. Робота відповідальна, вся на нервах. У 44 роки „помирала” – так мені було погано. Від панкреатиту, негараздів з кишечником лікувалася, як і всі, таблетками та уколами, але вони мало допомагали. Я страшенно схудла, пожовкла, втратила інтерес до всього на світі. Нарешті покинула начальницьку роботу, перейшла на менш напружену. З 1976 року почала пити трави, і відтоді лише разів чотири була у лікарів – в основному для того, щоб дізнатися про рівень холестерину в крові. Про цілющі властивості трав мені розповідала ще бабуся. На Донеччині, звідки я родом, багато степових трав, і бабуся мені завжди показувала, від якої болячки можна запарювати ту чи іншу. Досконаліші знання я отримала на курсах при обласній Асоціації народної медицини. Навчилася тут масажу, мануальної терапії, основам біоенергетики. Сьогодні я практично нічим не хворію, виходжую лісами по 10-15 кілометрів.
У тонкощі траволікування Таміла Костецька вникала з допомогою книг з народної медицини. Їх у її бібліотеці – сотні. Багатьма рецептами поділилися з жінкою старі тернопільські травники. Одна з них, Анна Музиченко, була лісовим „екскурсоводом” для Таміли Іванівни 20 років. 
– Якось Анна Іванівна запропонувала поїхати з нею по вероніку, – каже травниця. – Ця рослина, сказала, найкращі ліки від хвороб підшлункової залози. Я поїхала, і за роки наших з Анною Іванівною подорожей дізналася про безліч цікавих рослин.
Входячи до лісу, Таміла Костецька перш за все вклоняється травам, кущам і деревам, вітається з ними. Зібравши „врожай”, дякує і кланяється на чотири сторони світу. Ліс, переконана жінка, – жива істота, і поводитися з ним потрібно відповідно.
– У природі є все необхідне для підтримання здоров’я, лікування людини, – вважає тернополянка. – Звичайно, якщо потрібне втручання хірурга, то без нього не обійтися. В усіх інших випадках раджу не нехтувати траволікуванням. Безкінечно пити настоянки з трав теж не можна. Класична доза для вживання – столова ложка зілля на склянку окропу, пити по 100 грамів тричі на день. Наступне правило: пийте трави впродовж трьох тижнів, а після цього на десять днів зробіть перерву. Якщо ви пили настоянку два тижні і не відчули полегшення, припиніть прийом – це не ваша трава. Людям з різною кислотністю шлунка одні й ті ж трави протипоказані. Те ж стосується і артрозів: якщо вони мають метаболічний (обмінний) характер, потрібні трави для поліпшення обміну речовин. А якщо характер ревматоїдний, підійдуть рослини, що містять знеболюючі речовини. 

Очистіть організм –   і лікуйтеся травами

Будь-яку хворобу потрібно, звісно, насамперед правильно продіагностувати. Таміла Іванівна робить це з допомогою рамки. Процедура триває 5-10 хвилин. З діагнозом тернополянка навчилася не помилятися, а це – половина справи в успішному лікуванні. Для того, щоб прожити у здоров’ї довгі роки, передусім, за словами травниці, не слід переїдати. Головне правило – не змішувати білків з вуглеводами. Якщо ж напередодні ви добряче переїли, то наступного дня розвантажтеся, побудьте на кефірі, свіжовитисненому яблучному сокові, гарбузяній каші, яблуках, домашньому сирові. Багато вживайте джерельної води. Кип’ячену воду потрібно підкислювати лимоном, листям чорної смородини. 
Велике значення тернополянка надає очищенню організму. Без нього лікування травами може виявитися неефективним. Жінка каже:
– Після першого чищення з мене вийшла літрова банка каміння. Жах! А потім я подумала про тих нещасних з вагою центнер-півтора... Людина носить у собі до 25 кілограмів шлаків! Найбільше „сміття” у шлунку та кишечнику, тому перед траволікуванням треба обов’язково сісти на дієту. Ідеально починати чищення у повний місяць.
Таміла Костецька рекомендує очищувальну дієту Бірхер-Беннера. Протягом чотирьох днів вживайте овочі і плоди, сирі або сушені фрукти (замочені звечора). Їжа цього періоду – горіхи, трав’яні настоянки, кава з цикорію, зелений чай, мед, олія (1-3 чайні ложки на день), сирий картопляний сік. Нічого вареного! Хліб – житній, 100 г щодня у підсушеному вигляді. У ці чотири дні забороняється м’ясо, риба, яйця, ковбаса, білий хліб, сухарі, здоба, супи, бульйони, шоколад, цукерки, мармелад, пастила, халва, алкоголь, тютюн; 5-й день: все те саме, лише додати один чорний сухарик; 6-й день: те саме, додати 2-3 картоплини, зварені без солі, можна зробити пюре; 7-й день: те саме і два сухарі, 0,5 літра кислого молока; 8-й день: те саме, додається одне яйце, сирий жовток; 9-й день: повторюється 8-й день; 10-й день: додається вершкове масло (1 чайна ложка) і дві столові ложки сиру з 1 ч. л. олії. Так ще чотири дні. Починаючи з 15-го дня, можна їсти 100 г м’яса, спочатку відвареного (але не більше 2 разів на тиждень). Двічі на тиждень, у понеділок та вівторок, повторювати режим перших чотирьох днів.
Під час очищувальної дієти потрібно набратися сили волі і мужності, але тортури повернуться сторицею. Дві такі дієти на рік, і ви будете, як огірочок, обіцяє Таміла Костецька. Після загального очищення варто провести також окремі чистки кишечника, печінки. При аритмії, екстрасистолії, інших захворювання серцево-судинної системи допоможуть ялівець, карпатська ялиця, зюзник (вовконіг, який понижує тиск). Кров відновить материнка (душиця). Приготування відвару: на 600 г води взяти три столові ложки подрібненої материнки, довести до кипіння, настоювати протягом ночі у теплому місці. Відцідити і приймати по 50-100 грамів тричі протягом дня. Наш західний регіон потерпає від дефіциту йоду. Поліпшить стан щитовидної залози вживання трав, які містять йод, наприклад, – жирухи білої, нетреби лікарської, живокосту. Багато йоду у волоських горіхах. Омолоджуючого ефекту шкірі нададуть косметичні засоби на основі рум’янку, ефірних олій, м’яти, женьшеню, обліпихи.
Таміла Іванівна поділилася способом визначення „здорових” людських параметрів. Виміряйте зап’ястя, шию і талію. Об’єм шиї повинен бути вдвічі більшим за об’єм зап’ястя, талії – вдвічі більшим за об’єм шиї. Для схуднення легенько поплескуйте по плечах – звідси починається ожиріння. Масажуйте ноги.  
Навесні ослаблений організм потребує підживлення, тож у пригоді стануть трава і корені кульбаби, листя та корені кропиви, квіти і плоди смородини, кора крушини, плоди фенхелю, корені петрушки, огіркова трава, плоди і квіти терну, шипшини.

Євгенія Ліщук,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>