Садки є, а фруктів немає?

Скільки ще є господарств чи власників дачних масивів, котрі не знають, які сорти дерев ростуть у них в саду. А все через те, що саджанці купляють невідомого походження і у випадкових “садоводів”, яких в наш час розвелося дуже багато.

Доводилося бачити садові ділянки на “Володимирському”, “Дубнівському” масивах, та й в районі міста Ковель, де росте “все і вся”. Дерева затінені, не обрізані, величезної висоти. От і спробуй їх обрізати пенсіонерові. А як при такій висоті, густоті дерев і кущів провести обробіток отрутохімікатами? От і виходить, що сад є, а фруктів немає.
Потреба однієї людини в щорічному вживанні яблук і груш становить 50-60 кг, кісточкових – 28-30 кг, ягід – 15 кг, горіхів – 5 кг. Тому плодовим і ягідним культурам, наче дітям, щоб нормально росли, розвивались, плодоносили та радували нас щедрим врожаєм, потрібні постійна увага та догляд. Отоді ми будемо їсти своє, а не купуватимемо заморські фрукти.
Ось і в березні місяці з початком весни слід не забувати про багаторічні насадження.
Щоб запобігти підмерзанню при перших відлигах, дерево слід побілити вапняним молоком (2 кг вапна на 20 л води), до якого додати 300 г мідного купоросу. Навесні під час набухання бруньок морозні опіки і морозобійні рани зачищають гострим садовим ножем до здорової тканини, дезінфікують 1%-м розчином мідного купоросу, замазують сумішшю глини і свіжого коров’яку (1:1). У березні розпочинають обрізування і формування плодових і кущових ягідників.
Є два типи обрізування: проріджування крони і вкорочення пагонів. Проріджування застосовують у всі періоди росту та плодоношення, щоб не допустити загущення крони. У першу чергу видаляють сухі, поламані, переплетені гілки.
Вкорочення пагонів застосовують, коли потрібно видалити велику кількість верхніх та бокових точок росту, і тим самим стимулюють утворення пагонів з бруньок. Вкорочення підвищує якість врожаю, сприяє оновленню плодової деревини.
Крону молодих дерев формують так: після садіння дворічного саджанця всі гілки вкорочують до довжини 30-35 сантиметрів, а центральний провідник зрізають на висоті 20-25 см від верхньої точки найближчої гілки. У наступні роки під час проріджування вирізають в першу чергу всі пагони і гілки, які ростуть до середини крони, переплітаються, хворі, а також ті, що відходять від стовбура під гострим кутом, бо вони здатні відчахуватися під масою плодів. Щоб надати дереву максимальної міцності, усі гілки мають бути рівно розміщені по периметру дерева. Під час обрізування слід уникати великих ран, бо це може негативно позначитися на морозостійкості дерева. Коли зрізають гілки товщиною понад 1 см, зрізи змазують садовим варом чи олійною фарбою на натуральній оліфі.
В першу чергу обрізають яблуні, груші, потім сливи, вишні, абрикоси, черешні і останніми – персики. Для зменшення висоти дерева провідник видаляють переведенням на бічну гілку з тим, щоб висота дерева досягала 2,5-3 метрів.
Кущові ягідники (смородину, порічки і агрус) обрізають, проріджуючи 7-8-річні пагони, які малопродуктивні, замінюючи їх молодими. Дорослі кущі чорної смородини, порічок повинні мати 15-18 гілок різного віку. Під час обрізування верхівки однорічних пагонів, уражені хворобами, вирізають і спалюють.
В малини рано навесні проріджують однорічні пагони в смугах, залишаючи найсильніші з них на відстані 12-15 см один від одного, а також вирізають старі, які відплодоносили, якщо вони не були вирізані з осені.
Одночасно з прорідженням стебел зрізають верхівки на висоті 1,25-1,5 м. Таке обрізування забезпечує розвиток великих ягід.
Суниці починають обробляти рано навесні. Плантацію боронують навкіс чи впоперек рядів, відмерле листя спалюють. Перед боронуванням вносять мінеральні добрива, особливо азот, який впливає на ріст рослин (300-500 г на 10 м2).
Рано навесні під всі плодові та ягідні культури вносять мінеральні та органічні добрива. Особливо вони актуальні нині, коли фруктові та ягідні культури зазнали впливу низьких температур. Можна вносити всі види мінеральних добрив, особливо азотні та калійні, розвівши їх у воді (на одне дерево 150-200 г, під кущові ягідники вносити в два рази менше).
Одним з важливих заходів у щорічній стабільності високих врожаїв фруктових дерев і ягід є боротьба з хворобами і шкідниками плодових і ягідних культур. А тому весною до розпускання бруньок проводять “голубе” обприскування 3% бордоською рідиною. У квітні перед розпусканням бруньок обприскують 1% бордоською рідиною. Але, щоб не зловживати отрутохімікатами, перед застосуванням того чи іншого препарату слід ретельно провести обстеження саду на виявлення чисельності шкідників і збудників хвороб, й тільки після цього обприскати тим чи іншим препаратом.
Успіх справи у галузі садівництва буде залежати від дбайливого ставлення до вашого саду вас самих.
Степан СИРОТА,
агроном-садовод

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>