Юлія Тимошенко: «Я за об’єднання помаранчевої команди…»

Щоденно лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко проводить по п’ять-шість зустрічей з виборцями в усіх регіонах України. Минулого тижня вона побувала на Рівненщині та у нас, на Волині. Перша зустріч лідерки “Батьківщини” з волинянами відбулася в Олиці Ківерцівського району. Тут вона провела півторагодинну зустріч з жителями селища посеред площі. Люди ще спозаранку сходилися на зустріч, притому йшли навіть старенькі люди, інваліди на милицях...

Газові угоди укладали непрофесіонали

Звісно, кожного, хто прийшов на зустріч, насамперед хвилювало газове питання. А також, чому так вийшло, що люди із помаранчевого табору тепер не в одній команді?
– Саме для того я й приїхала, щоб пояснити цю ситуацію. Дійсно, люди заплуталися: де добро, де зло? Навіть у європарламенті, звідки я приїхала, не дуже розуміють, що ж відбувається в Україні, – сказала Юлія Володимирівна. – А події після Помаранчевої революції розгорталися так: біля Президента організувалося дві команди, які йому радили як далі жити. Одна з них – на чолі зі мною. Ми пропонували очистити Україну від кланів, прибрати їх з політики, економіки, інформаційного простору, переглянути приватизацію стратегічних об’єктів, не пробачати Кучмі і його родині, не знаходити компромісу з тими, хто фальсифікував вибори. Друга команда, куди увійшли Порошенко, Мартиненко, Жванія, Безсмертний, Червоненко, Третьяков, радила Президентові пробачити всім, хто наживався на державі і фальсифікував вибори, створити такий собі загальний мир і спокій. Після перемоги Ющенка шестеро цих людей хотіли, щоб прем’єр-міністром був саме Порошенко. Однак на інавгурації Президент під впливом Майдану назвав мою кандидатуру. А ця “шістка” не заспокоїлася. І коли Зінченко заявив, що певні люди під помаранчевими прапорами нечесно ведуть свою справу, і назвав їхні прізвища, вони вирішили прибрати уряд. Що й було зроблено. І сьогодні ті самі люди продовжують формувати політику. Вони знову по списку йдуть в народні депутати. Ті, хто мусив відповідати перед законом, сьогодні балотуються й до місцевих рад.
А пакет газових угод? Це була підписана система ретельного управління Україною з території Росії. “Здали” не газову сферу, а можливість України формувати самостійну політику. Вони створили систему нищення нашої самостійності. Чому? По-перше, поставили неринкову ціну 230 гривень, і це прописано в угоді. Це значно вища ціна на газ, ніж Росія продає в будь-яку іншу країну Європи. Ніж у Німеччину чи Францію. Це значить, що наші підприємства, які отримають за такою ціною газ, не є конкурентами зі своєю продукцією, вони стануть боржниками. А спільне підприємство? Воно не є спільним. Це значить, що ми подарували весь внутрішній ринок ро-сійському кримінальному підприємству “РосУкрЕнерго”. Хто дав право на 25 років здати наші сховища за ціною у 10 разів нижчою ринкових? А ціна за транзит по ціні нище ринкової? Мета? Зробити Україну великим боржником за природний газ. За борги здали флот, віддавали найпотужніші підприємства України Росії. Сьогодні знову хочуть створити таку систему. Згідно з цими угодами на рік не вистачатиме 20 млрд кубометрів газу, і це створено для того, щоб ми кожен місяць стояли на колінах перед Росією і просили той газ по ложці. А нам ставитимуть політичні та економічні умови. Скажіть, ми цього хотіли? У перші дні січня не потрібно було піддаватися на інформа-ційний тиск, бо Росія не має технічних можливостей припинити чи обмежити постачання газу, бо наша транзитна магістраль дає можливість відбирати газ, який передбачений попередніми контрактами. І нехай би Росія їхала в Стокгольм і пояснювала, чому вона не виконує контракти, укладені до 2008 року. Така, як нині у нас, була ситуація в Болгарії. Але вони вистояли. А ми капітулювали і здалися з цими новими угодами. Може, тепер Росія виставлятиме питання по ядерному паливу? Росія відчула слабинку нового уряду. І це не Тимошенко проти нового уряду виступає, просто цей уряд спрацював не на користь України. Не даремно Путін виступив з хвалебними заявами: “Руководство Украины сделало мужественный и правильный шаг в подписании газовых контрактов”. Хоча заступник держсекретаря США зовсім іншої думки: “Чим більше ми придивляємося до деталей газової угоди, тим більше в нас запитань щодо збереження незалежності України”. А чому так сталося? Бо переговори вели непрофесіонали. І ті, хто підписав ці угоди, мають відповідати за законом.

 Народ обиратиме між двома політичними силами

Зупинилася Юлія Тимошенко і на питаннях орга-нізації виборів.
– Нині 25 відсотків населення не визначилося, за яку ж з партій голосувати, – сказала Юлія Володимирівна. – Нині хоч і балотується 45 партій, однак багато з них – це просто технології, організовані, щоб розсіяти голоси. Не вірте. Не дайте Януковичу перемогти кількісно. Я не конкурую з Ющенком. Це протистояння створюється навмисно. Ющенка вже обрали Президентом на 5 років. Він і так є загальнонаціональним лідером. І він не йде в депутати. Ющенко-президент і “Наша Україна” – це різні речі. Народ буде обирати між двома політичними силами, як і на президентських виборах. Це Янукович і наша політична сила, яка йому протистояла. Я вважаю, що якщо за списком “Нашої України” пройде отих шестеро людей, яких я називала і які працювали на роз’єднання з Президентом всіх демократичних сил, вони прагнутимуть не допустити їх об’єднання і після виборів. Наша перемога на виборах дасть шанс або підтримати Президента України, або, в разі об’єднання “Нашої України” з Партією Регіонів, піти в опозицію. Але ми ні за яких обставин не підемо на співпрацю з Януковичем. Ніколи! Адже відомо, що тіньовим лідером партії регіонів давно став Ринат Ахметов, який в майбутньому, звісно, планує йти в президенти. Такого майбутнього ми хочемо? Тому всім демократичним силам потрібно об’єднатися і надати цьому новий зміст.
Саме з цього приводу в Рівному Юлія Тимошенко закликала “Нашу Україну” та Соціалістичну партію Олександра Мороза об’єднатися в майбутньому парламенті для співпраці. В документі, який оприлюднила лідерка БЮТ, закликала їх повернутися до принципів, проголошених на Майдані під час президентських виборів. А це – несумісність влади й капіталу, боротьба з корупцією, оцінка приватизації стратегічних об’єктів, низка соціальних проблем, оголошення замовників справи Гонгадзе. І головне, щоб всі демократичні сили взяли зобов’язання не створювати коаліції з партією Януковича.
Після виступу в Олиці Юлія Володимирівна дала відповіді на запитання виборців. А їх надійшло багато. Зокрема, людей цікавили питання про соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та про пенсію. Юлія Тимошенко наголосила, що бютівці відкрили тисячі приймалень в Україні. Наприклад, лише в Криму до них звернулося 94 тисячі пенсіонерів. У 85 відсотків заявників неправильно нараховувалася пенсія. Тому такі приймальні є в кожній області, у кожному районі. Люди порушували питання і про свавілля місцевих рад, прокуратури і судів. Юлія Володимирівна заявила, що часто для людини вони не працюють, а чиновники працюють за телефонним правом. Актуальним було і питання майнових паїв, розвитку аграрного сектору, повернення заощаджень. Лідерка БЮТ бачить розвиток села у наданні йому довгострокових (на 5-7 років) кредитів і категорично проти продажу землі іноземцям. В Олиці лідерка БЮТ та сільські голови з Жорнища, Дідичів, Покащова, Хорлуп та Олики підписали угоду на газифікацію регіону. Як пожартувала Юлія Володимирівна, політикам вже на слово не вірять, і пообіцяла вирішити цю проблему. Від козацької громади Волині їй вручили символічну булаву мужності, сили волі.
Після зустрічі в Олиці Юлія Тимошенко провела у Луцьку прес-конференцію з журналістами. Оскільки Волинь – аграрний регіон, то й перше запитання стосувалося молочної кризи, на що лідер БЮТ сказала, що це знову є політичним нагнітанням з боку Росії. І його потрібно вирішувати негайно через переговори, бо може знову постраждати простий селянин. Журналісти запитували, як Юлія Володимирівна ставиться до того, що у Запоріжжі Червоненко зустрівся з Януковичем? “Як можливість майбутнього об’єднання у парламенті. Мене ж Червоненко так радо не зустрічає…” – сказала Юлія Володимирівна.  Присутніх на прес-конференції цікавили питання судової системи, що робитиме блок Юлії Тимошенко у разі перемоги на парламентських виборах, як тепер вона оцінює роботу п’ятого каналу, який колись був каналом чесних новин та інше.
В цей день Юлія Володимирівна зустрілася з ковельчанами, а згодом увечері її радо вітали лучани на Театральному майдані, де зустріч перетворилася у відвертий діалог. Саме з цього видно, що рейтинг блоку Юлії Тимошенко на Волині високий.

Марія ДУБУК,
Волинська область
 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>