Дев’ятирічна дівчинка отримала опіки, несумісні з життям

Вже місяць лікарі Волинського обласного опікового центру борються за життя дев’ятирічної Оксаночки Смітюх із села Боровно Камінь-Каширського району. Все тіло дівчинки у бинтах, виглядає тільки голівка та права ручка до ліктя. Оксаночка дуже терпляча та сильна, хоча отримала 55 відсотків опіків третього ступеня.  
Трагедія трапилася вранці 11 січня. Поки батьки поралися по господарству, Оксана вирішила погрітися біля відкритої грубки. Усе сталося раптово – вогонь просто обхопив синтетичне платтячко та колготки дівчини. Вона заметушилася, в шоці кинулася бігти на кухню, а звідти – у дитячу кімнату. Добре, що 14-річний брат Сергій не розгубився, а потягнув палаючу сестру у ванну і почав обливати холодною водою.
Ольга Іллівна, мама Оксани, з жахом згадує події того січневого ранку:
– Я була у хліві, доїла корову, коли прибіг син з криком: “Наша Оксанка горить!” Забігши у хату, побачила, що на ній вже немає одягу: платтячко, колготки, трусики згоріли разом зі шкірою. Ми викликали медичку, яка вколола їй знеболювальне, сіли в машину і відразу погнали в Луцьк. І хоч о пів на дванадцяту дня ми вже були в опіковому центрі, пульс в Оксани ледве прослуховувався. Перші два тижні були дуже важкими – між життям і смертю, адже після таких опіків вижити майже неможливо. Ми дуже вдячні лікарям центру, вони так добре до нас ставляться, допомагають.
Чорноока Оксана нерухомо лежить на животику і уважно слухає нашу розмову. Вона дуже сильна і, як згадує мама, плакала хіба що в перші дні: “А тепер закушує губи до крові і мовчки терпить щоденні перев’язки”.
Те саме відзначила й завідувачка Волинського обласного опікового центру, заслужений лікар України Лідія Шепель, назвавши дівчину найтерплячішою з усіх:
– Випадок з Оксаною Смітюх дуже важкий. Вона отримала термічний опік полум’ям тулуба, верхніх і нижніх кінцівок третього “Б” ступеня площею 55 відсотків тіла. Хоча людей навіть з 30 відсотками опіків вилікувати дуже важко. Для порівняння: ця дівчинка знаходиться у важчому стані, ніж у свій час була п’ятирічна Настя Овчар, винісши свою сестричку із палаючого будинку. Оксані вже зробили чотири пересадки шкіри. Крім того, рани дівчинки постійно закривають біологічним покриттям – ксеношкірою.
Хочу також зауважити, що у той трагічний день Оксану рятували правильно і цим додали їй шансів вижити. До останнього обливали холодною водою, замотали лише у чисте простирадло і швидко привезли в лікарню.
...А вдома одужання Оксани з нетерпінням чекають ще десять братиків і сестричок, найменшенькому з яких всього п’ять місяців. Тож сил тобі, Оксаночко, і здоров’я буде!

Мирослава КОСЬМІНА,
м. Луцьк
 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>