Левів та леопардів гріють… «буржуйками»!

Рівненський зоологічний парк загальнодержавного значення – єдиний у західному регіоні України. У ньому можна зустріти тварин з усіх континентів нашої планети. Тут мешкають хижаки, копитні та плазуни, амфібії та пернаті... Є й екзотичні таргани, і гігантські птахи, і крокодили.
Свою роботу Рівненський зоопарк розпочав як зоокуточок при міському парку культури. Був 1982 рік. Виділили територію понад 11 гектарів – місце колишнього розплідника фруктово-ягідних культур. Першими його мешканцями стали дикі кабани, вовки, лисички, зайці та лосиха Люся з місцевого лісництва. Ведмедя Чебурашку подарував рівнянам Львівський цирк. Тепер зоопарк став гордістю міста, адже тут представлено 156 видів тварин – понад 700 екземплярів.
Найперше заходжу в акватераріум. Тут знайомлюся з мадагаскарськими тарганами, павуками-птахоїдами, якимись дуже зеленими жабами, пітонами, анакондами та іншими холоднокровними. Дозвольте вас відразу заспокоїти: отруйних змій у цьому тераріумі нема. Тож головний герпетолог Руслан Гомзар з усіма плазунами на „ти”. Зізнався, що інколи змії кусаються, однак „це не смертельно”. А от у його колеги Ірини Оліферук – завідувачки акватераріуму, а за сумісництвом ще й наукового співробітника зоопарку – алергія... на павуків. Тому з ними поводиться дуже обережно.
В іншому приміщенні від скляного погляду рептилії тамую подих: вперше так близько довелося побачити справжнього алігатора. Нільський крокодил вмостився біля водойми і просто пожирав мене очима. А поряд інший ніжився собі в інфрачервоному промінні у спеціальній печері. У цьому ж приміщенні зимують мавпи, адже тут завжди тепло – близько 25 градусів тепла.
Пощастило у зоопарку левам та леопардам. У будиночках їм затишно, либонь, не менше, як і самому директорові звіринця Олегові Павлюку. Щоб хижаки почувалися комфортно, їх зігрівають... “буржуйками”: топлять пічки і вдень, і вночі. Добре, що з дровами нема проблем – на території зоопарку розташоване урочище „Сосонки”, яке час від часу потребує са-нітарної чистки. А от найхолодніше тепер копитним. У конюшні температура інколи сягає кількох градусів нижче нуля. Але коникам до цього не звикати, вони не надто теплолюбні.
Окрема розмова про „Бабусине подвір’я”. На території Рівненського зоопарку для малят облаштували спеціальний куточок, де можна потоваришувати зі звірятами, погладити їх, погодувати, навіть взяти на руки. Тут бігають поросята, кролики, морські свинки, кози та баранці. Правда, курей довелося зачинити – карантин через пташиний грип.
Має цей зоопарк ще одну особливість: саме тут, у неволі, майже усі пари тварин дають потомство. Скажімо, ведмеді та леви дивують дітлахами щороку. Мали потомство навіть верблюди та пуми! Не пощастило поки що зебрі. SOS! Кажуть вже кілька років не можуть домовитися про самицю. А ще зоопарк має свій інкубатор. У ньому добре вилуплюється молодняк фазанів та багатьох інших птахів. Навіть пробували закладати туди яйця найбільшого птаха у світі – гігантського африканського страуса (у Рівненському зоопарку їх живе пара). Однак не підійшла вологість...
– А чим же ви взимку годуєте своїх мешканців? – цікавлюсь у пані Ірини.
– Для кожного розраховують калорійність відповідно до пори року, – запевняє господиня акватераріуму. – Завідувачі секторів стежать за тим, щоб тварини не схудли і, відповідно, занадто не набрали вагу. Птахам даємо зерно, ссавцям – овочі, варимо з різноманітних круп каші. Наприклад, ведмідь з’їдає відро перловки за день. Звичайно, „підсолоджуємо” кашу й іншою їжею. Найскладніше з м’ясоїдами. Вважайте, що один лев щодня з’їдає майже 8 кілограмів м’яса.
Працює Рівненський зоопарк щодня цілорічно! Вартість вхідного квитка чисто символічна – якихось 2-4 гривні. Це при тому, що парк знаходиться на дотації. Значить, тут вміють господарювати!

Наталія КРАВЧУК,
Рівненська область
Фото автора
 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>