Склади з хімією роздавали… на майнові паї

Окремі колишні колгоспи давно вже зникли. А от “добро”, яке від них залишилося, і досі нагадує про себе. Це розвалені склади отрутохімікатів. Через двадцять років “гикнулося” чиєсь недбальство у селі Скулин Ковельського району. Там нещодавно пестициди потрапили у воду, а з землі відкопали півтори тонни… хімікатів. А яка ж ситуація в області з колишніми складами? Про це в інтерв’ю з Анатолієм Приходьком, головним спеціалістом відділу контролю земельних ресурсів та заповідних територій обласного управління екології.

Спалювання добрив коштує дорого
– На території області у 46 складах отрутохімікатів зберігається 600 тонн міндобрив, які вже давно непридатні. В колишніх складах райагрохімії більш-менш нормальні умови: і дахи не протікають, і охорона є, – сказав Анатолій Семенович. –  Але нас хвилює ситуація у Маневицькому районі, де склади колишніх СВК у незадовільному стані. Колись таких складів в області нараховувалося 450. Потім навіть їх роздавали як майновий пай.
– А чи доцільно це робити? Адже селянин міг з дощок, які просякли отрутою зі складу, збудувати, наприклад, сарай для худоби… 
– Коли роздавали це майно, то в нас дозволу не питали. Звісно, що не бажано роздавати такі будівлі під розпаювання. Наприклад, я і в своєму рідному селі Гута-Боровенська Камінь-Каширського району бачив, що з хімскладу люди розібрали шифер і дерево. І робили з таких будматеріалів прибудови. Залишки хімії люди тягнули на городи. Один дядько посипав нею посіви – і все вигоріло.
– А невже в Маневицькому ра-йоні не можна звезти отрутохімікати в один склад?
– Можна, але на це потрібна згода громади, яка завжди  негативно ставиться до таких складів. Хотіли звезти все міндобриво з колишніх СВК у склад поблизу села Будки, однак люди запротестували. Хоча вже були закуплені навіть бочки для “хімії”. І тому вона збе-рігається по цілісінькому районі в 19 складах, а деякі з них вже протікають і прогнили. Всього у Маневицькому районі їх було 21.
– Де ж поділи непридатні отрутохімікати з двох складів?
– Із Галузії та Прилісного вивезли на спалювання в Сумську область на хімзавод 9 тонн непридатних добрив. Ще раніше вивозили туди кілька тонн непридатних добрив з Луцького, Маневицького, Ківерцівського районів.
– Мабуть, це “задоволення” не з дешевих?
– Звісно. За спалювання однієї тонни міндобрив потрібно заплатити 10 тисяч гривень, а тепер ціна зросла до 14 тисяч. Колись планували збудувати такий завод в області в селі Озеро Ківерцівського району, однак знову ж депутати не дали дозвіл. Хоча надіємося, що в майбутньому розробляться такі проекти по знищенню непридатної хімії, коли не буде шкоди ні людям, ні довкіллю.
Колишні військові шахти – найкраще місце для зберігання отрути
– Колишні хімічні склади – це об’єкти підвищеної екологічної небезпеки. Чи є місця в області, де б оті 600 тонн отрутохімікатів зберігалися надійно?
– Скільки завгодно. Колишні військові частини, де зберігалася ядерна зброя – це оптимальне місце для зберігання отрутохімікатів. Адже там міцні стіни, є вентиляція. Крім того, такі об’єкти можна буде належно охороняти, бо їх буде всього кілька.
– А хто повинен охороняти такі об’єкти?
– Охорону повинна організовувати районна влада, бо за всі відходи, що зберігаються на території кожного району, відповідає місцева влада. Наприклад, лише у Ту-рійському районі зберігається 100 тонн непридатних отрутохімікатів. Звісно, що тут потрібна охорона. Саме питання зберігання цього “добра” з колишніх СВК розглядалося і на сесії Верховної ради. Воно актуальне по всій країні.
– А кому належать склади агрохімії тепер, коли на них звезли непридатні відходи з колгоспів?
– Нині склалась така ситуація, що всі склади агрохімії в районах приватизовані – всі ВАТ є недержавними. Вони  навіть в один прекрасний момент можуть вимагати, щоб ці непридатні хімікати забрали звідти. Бо кому потрібен непотріб, та ще й отрута?
– Вихід?
– Зберігати тільки в одному місці, як я вже зазначав, де б велася охорона, нагляд. Це державі обійдеться набагато дешевше. І людям цього боятися не потрібно. Наприклад, до нас звернулися з Ковельського району, де все непотрібне зберігається в складі агрохімії, яка збанкрутувала і ліквідовується. Отож, потрібно шукати інший склад. І саме колишні військові частини змогли б  цьому послужити. Хоча мене, як спеціаліста, непокоїть питання: звідки стільки накопичилось “хімії”, чому її не вносили в грунт, чому закупляли більше, ніж використовували, про що думали керівники на місцях?
– Наша газета два роки тому писала про ситуацію у Рожищі, де в криницях виявили вміст дусту. Вдалося ліквідувати склад, з якого отрута пішла у воду?
– Там провели централізований водопровід, вивезли всі отрутохімікати на базу родючості. Там тепер цілі два кургани. Під відкритим небом! Навіть плівкою не накрили, але знову ж все впирається в кошти. Хоча за кордоном таку землю реабілітовують, очищують і на місці колишніх складів навіть можна будувати житло. Наприклад, минулого року з нами працювали спеціа-лісти з Данії. Їх цікавила земля, забруднена хімскладами. І треба було б цю землю внести в реєстр, бо, можливо, в майбутньому щось там будуватимуть, то щоб мали на увазі, що це місце непридатне. Датчани наводили приклад, що в них побудували дитсадок – і діти почали хворіти. Коли провели дослідження, з’ясувалося, що там колись був хімкомбінат. То вони знімали грунт, промивали його,  знезаражували цю земельну ділянку.
– А чому датчани проявили такий інтерес до нашої області?
– Бо вони розуміють, що гидота по підземних водах може “вилізти” в будь-якому місці.  Датчани навіть нам бочки давали для ути-лізації хімії і казали: “Тільки звезіть в одне місце. Колись ви будете багаті і цю землю, що була під складами, реабілітовуватимете, оздоровлюватимете”.

***


…А поки що людське недбальство відгукується і через двадцять літ. Нещодавно до голови Скулинської сільської ради Ковельського району звернулися місцеві жителі: “Смердить вода…”
– Взяли проби води із чотирьох колонок, і я відвіз їх на аналіз у Тернопіль, – розповів сільський голова Петро Рудень. – Поки що висновків немає, але там, очевидно, є дуст, оскільки виявили в землі закопаний колишній колгоспний склад отрутохімікатів. Разом із землею вивезли  півтори тонни непотребу…
Ось так чужі закопані гріхи можуть виповзти на поверхню.

Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>