П’ятеро в човні, не рахуючи корови і поросяти

Військові Пінського прикордонного загону побачили дивний рух на річці Прип’ять, по якій в Пінському районі проходить державний кордон.    На очах у прикордонників з української сторони на білоруську серед білого дня прямував човен з людьми, а вслід за ними пливла... корова.

Бабця везла горілку собі на поминки

Як тільки порушники пристали до берега, їх тут таки затримали разом з майном і доставили на прикордонний перехід «Невель» для подальшого з’ясування. Всього в руки сторожів закону потрапили п’ятеро громадян України (одна жінка і четверо чоловіків), водоплаваюча корова, порося в клітці, старенький телевізор «Горизонт», 20 пляшок горілки «Пшенична», 5 – вина «Портвейн Таврида червоне», 156 доларів США та українські гривні. (Як згодом з’ясувалося, бабця везла спиртне на свої майбутні поминки, щоб дітям менше було турбот). Після допиту й оформлення відповідних протоколів про порушення відразу декількох статей адміністративного і митного кодексів людей відпустили, а тварин з телевізором, гроші, спиртне і транспортний засіб відправили під арешт до рішення суду.
За чинним білоруським законодавством, будь-яке майно, яке перевозиться через кордон поза пунктом митного оформлення, підлягає конфіскації в дохід держави. І в цьому конкретному випадку варто було очікувати того ж. Однак цього разу суд Пінського району і м. Пінська прийняв нестандартне рішення.
– З самого початку було видно, що організатор незаконного перетину кордону зовсім не контрабандист, – сказав суддя Сергій Безручко, який розглядав матеріали цієї справи. – Жінка таким чином переїжджала на постійне місце проживання в Білорусь, маючи на руках відповідну довідку з сільської ради. Враховуючи вік законопорушниці – 72 роки, інші обставини, які пом’якшують вину, суд прийняв рішення не карати її надто суворо.

Кордон уже двічі порушувала рогата годувальниця


Жінка народилась і виросла в селі Жидче Пінського району, розташованому за три кілометри від білорусько-українського кордону. Півстоліття тому вийшла заміж в сусіднє українське село Комори Зарічненського району Рівненської області, де й жила всі ці роки. Коли чоловік помер, дочка, яка проживає в Жидче, вмовила матір повернутися в рідне село, поближче до неї й до інших родичів. Надто складно стало провідувати маму. Купила їй будинок в селі і вже збиралась їхати за нею та її пожитками. Але не встигла всього на день.
Навпростець із Жидча в Комори п’ять кілометрів, але прикордонники не пускають, а в об’їзд через пункт пропуску «Невель» цілих сорок кілометрів дороги, великі незручності і витрати. Мати, яка жила в глибинці і звикла всі справи вирішувати сама, не стала чекати дочку, а організувала свою еміграцію сама. Оскільки ні машини, ні трактора в селі нема, найняті нею сільські чоловіки навантажили частину майна на підводу, привезли до річки, вклали в човна і... налягли на весла. На білоруській стороні громадянка України планувала знайти конячку і перевезти худобу та речі до нового місця проживання. Але не встигла. Правопорушників оточили військові Пінського прикордонного загону.
В ході розслідування виявилося, що в цій сім’ї кордон порушують не тільки люди. Раніше як мінімум двічі вплав річку Прип’ять перетинала бабина корова. Після смерті чоловіка жінка віддала рогату своїй дочці в Жидче, але вірна худоба втікала назад в Комори до попередньої господині. І спіймати рогату плавчиху нікому не вдавалося. Ось і думай після цього, як можна конфіскувати таку годувальницю?
В суді, визнаючи свою вину, поки ще громадянка України просила повернути хоча б частину грошей, аби було за що жити в Білорусі. Їй повернули все, та  ще й корову з поросям і телевізор, а горілку, вино і човен, взятий у когось із односельчан, – конфіскували. Як пояснив в суді співробітник митниці, при перетині кордону в пункті митного оформлення бабці не довелося б платити мито за перевезення особистого майна, маючи на руках довідку про зміну місця проживання.
А от іншу частину майна перевезти з Комор в Жидче доведеться автомобільним транспортом. Двічі в одну вирву снаряд не потрапляє...

Павло КУНИЦЬКИЙ,
«Вечерний Брест» 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>