Антон Кривицький: «Такі морози – це екзамен для міста на готовність до зими»

Дійсно, такі морози, які нещодавно обпікали нас, – це не жарти. Всі ми були свідками цілком конкретних і серйозних проблем у східних областях України, що виникли там у цю холоднечу. На щастя, лучани не відчули тієї біди, і у цьому величезна заслуга луцького міського голови Антона Кривицького. Місто, як завжди, цілодобово було з холодною і гарячою водою, з теплом та транспортом. Тобто здоров’я й безпека загалом залежали від нас самих.

Останнім часом охочі потрапити у крісло міського голови, чесно кажучи, у своїй критиці доходять до маразму. А головне, критикують, як правило, ті, у кого позаду –  жодних конкретних господарських справ. Проте на «мудрі й безцінні» повчання вони не скупляться. Недарма Бернард Шоу говорив: «Хто вміє, той працює, хто не вміє, той вчить». Тому цікаво й важливо було почути думку самого Антона Федоровича про те, як наше місто пережило це морозне лихо і, зокрема, як він бачить вирішення енергетичних проблем у майбутньому.

– Будь-який керівник повинен прогнозувати події і передбачати різні ситуації, у тому числі й найгірші. Зима не шкодує нікого, не дивиться на політичні погляди чи будь-що інше. Для того, щоб місто нормально функціонувало в таких складних погодних умовах, які мали цього року, ми про це подумали, ще коли я був вперше обраний на цю посаду. До того часу наше місто користувалося однією газовою мережею, яка йшла з Сокаля. Вже тоді зрозуміли, що це тупикова труба, бо як тільки виникали проблеми з газом у Львівській області, нам кран   «прикручували». Так робив би кожен, аби не обмежити свої інтереси. І коли будували трубу, яка йшла через Ківерцівський район на Рівненщину, ми потурбувалися, щоб зробити Прилуцьку газонаповнювальну станцію. А 1996 року, коли був обраний вдруге, ще й закільцювали нашу трубу з транзитною, що йде до Європи, і тепер кран непросто «прикрутити». Окрім цього, своєчасними комунальними проплатами ми завоювали довіру в газовиків і завжди маємо ліміт газу.
Ми у Луцьку ніколи не починаємо підготовку до зими у жовтні, а відразу після закінчення опалювального сезону. Не заперечую, що якісь недопрацювання були і є: хтось двері не закрив, десь труба прорвала, десь підвал приморозило. Тобто мова йде про дрібні, а не про глобальні проблеми.
Те, що в місті цілодобово подається гаряча і холодна вода,  дисциплінує й заставляє до організованості в роботі тепловиків, працівників ЖЕКів. Останнім часом усі критикують комунальників, але, як бачимо, у тій ситуації, коли зупинилися будівельники й частина транспортників, вони працювали фактично цілодобово.
Ось такі сильні морози й інші критичні ситуації  – це екзамен, наскільки міське господарство готове до зими. Нас вони не застали зненацька. Для одних котелень маємо відповідний запас мазуту, для інших – резервні котли. Навіть якби якісь з них і вийшли з ладу, то професійні спеціалісти за півдоби чи добу їх відремонтували б. Що залежало від нас, зробили. Але зима є зима, і кожен теж має готуватися до неї. Бог допомагає тому, хто працює.
– Яка Ваша думка щодо альтернативного енергозабезпечення й економії енергоресурсів?
– Альтернативного палива, окрім газу, на перші 5-10 років не бачу. В майбутньому це може бути електроенергія. Можливо, на деревообробному комбінаті ефективно поставити котельню, яка працювала б на відходах, але загалом таким методом проблеми не вирішиш. А от питання енергозбереження актуальне. Ми повинні різко зменшити потреби газу. Так, за 2005 рік комунальне господарство збільшило використання газу на 29 відсотків, при тому, що самого житла збільшилось лише на 8 відсотків. Тобто житлово-комунальна сфера надто затратна. Економію ресурсів на першому етапі варто розпочинати із заміни обладнання з низьким коефіцієнтом корисної дії. Котли з КПД 65-70 відсотків, які маємо, вже своє відпрацювали. Заміна інженерних мереж – це теж важливий етап у вирішенні проблеми. А ще важливо вести облік енергоносіїв. Те, що 90 відсотків квартир користуються газом без обліку – це нонсенс. Утеплення приміщень – один з важливих моментів у вирішенні цієї проблеми. Цього року хочемо зробити експеримент й утеплити перший панельний будинок на вулиці Ветеранів. Також поставити у ньому лічильники. Проаналізуємо, наскільки це економічно вигідно й ефективно. Якщо результат буде позитивний, то можна буде  до цієї справи заохочувати інших мешканців міста.
Стосовно розмов про встановлення котелень на дахах, то треба зауважити, що вони затратні в обслуговуванні. Це ефективно робити у віддалених будинках. Котельні на 800-1000 жителів – інша річ, якщо у них КПД 95-97 відсотків і прокладені нові теплотраси. Автономне опалення виправдане з точки зору конкретного споживача, але воно теж затратне.
– Ви, як професійний господарник, чим поясните ту критичну ситуацію, яка виникла у східних регіонах України?
– Це звичайне «розгільдяйство» і низька відповідальність тамтешньої влади. Всі живемо в одному економічному просторі, за одним законодавством, з тими ж технологіями, але, як бачимо, маємо різні наслідки. Тобто підходи, відповідальність, професійність у вирішенні проблем теж відрізняються. Готуючись до зими, ми передбачаємо й великі морози. Нині вже за три дні до початку холодів усі наші міські служби були попереджені. Все трималося під контролем, постійно доповідали, яка де ситуація. Можна розказувати людям, що підготовлені до зими на 99 відсотків, але саме такі катак-лізми перевіряють цю готовність.
– Антоне Федоровичу, до якої поділки на термометрі ми могли б «протриматися»?
– Якщо газ надходив би нормально, то, думаю, що до мінус 35 градусів. Бо проект теплотрас (вони робляться на основі спостережень впродовж ста років) у нашій кліматичній зоні передбачає глибину замерзання землі на 70 см при 20-25 градусах морозу. Звичайно, якщо вдарило б 40 градусів, то мороз міг би зачепити водопровід й теплотрасу. Тоді не виключені проблеми загалом і зокрема з газом, адже компресорні станції у нас на відкритому просторі. У Канаді, де великі морози, навіть очисні споруди під дахом. При таких морозах і підготовка не допоможе, бо вони не передбачені проектами. Думаю, цього року страшний період ми вже пережили. А до наступної зими, як завжди, треба серйозно готуватися.
Ольга ЖАРЧИНСЬКА,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>