Споживча кооперація може вийти з ганебного становища

Уважно ознайомилась з вашими публікаціями, які стосувалися конфлікту між трудовим колективом Центрального ринку міста Луцька та Волинською облспоживспілкою. Я довгий час працювала в системі споживчої кооперації і знаю, що на ринку “крутяться” шалені гроші, і зрозуміло, чому облспоживспілка хоче все прибрати до своїх рук. Але я не розумію, чому роботу низових ланок споживспілки пущено на самоплив, скільки магазинів, цехів, техніки та різного обладнання продано за мізерні ціни, а виручені кошти розбазарені не відомо де. Безгосподарність, безконтрольність і безкарність приведе до того, що система споживчої кооперації дуже швидко збанкрутує. Але разом з тим, вихід з такого ганебного становища можна знайти. Наведу маленький приклад.
Я локачинка, родом із с. Крухиничі. В моєму рідному селі є прекрасний магазин, який ще належить Локачинському СТ і зданий в оренду підприємцю. Я поцікавилась умовами оренди і з великим здивуванням дізналась, що орендна плата становить всього-на-всього 150 гривень на місяць. І це у великому селі, в центрі, біля гомінкої траси. Що ж то за орендна плата така?
Можливо, кілька років тому це було правильно, але в даний час, коли заробітна плата, пенсії, соціальні виплати зросли в кілька разів, це виглядає повним абсурдом. До цього треба додати, що все обладнання магазину (вітрини, холодильні установки, ваги, столи) залишилось ще з радянських часів, і окрема плата за його використання не береться. Думаю, що оренда торгового закладу такого рівня повинна становити не менше 1000-2000 гривень на місяць.
По району таких магазинів набереться кілька десятків, а по області? Ось вам і гроші споживспілці на голому місці. Тільки треба нахилитися і підняти.
Щодня спостерігаю, як у Локачах проводиться завіз товарів різними фірмами в приватні магазини. Дали заявку – і товар привезуть наступного дня, ще й подякують і дадуть під реалізацію на кілька днів або тиждень-другий. Невже голова Локачинського споживчого товариства не може, або не хоче, за допомогою фірм, які зацікавлені в збуті товарів, організувати роботу ще в уці-лілих ресторані, гастрономі, сільських магазинах? Навіть за рахунок суттєвого збільшення орендної плати можна розраховуватись за одержані товари, відновити роботу цих закладів, створити нові робочі місця, покращити свій фінансовий стан і збільшити надходження в місцеві бюджети. Ось де матеріал для роздумів ке-рівникам обл- і райспоживспілок.

З повагою Поліна ЯНЧУК,
смт Локачі
Волинської області

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>