Шукають газ на Тернопільщині

Знайти і забезпечити резервними запасами природного газу принаймні Тернопільщину – таке завдання стоїть нині перед робітниками Стрийського відділення бурових робіт. Навіть у ці морозяні дні вони не припиняють шукати голубе паливо, поклади якого, за розрахунками сейсмологів, можуть залягати на глибині понад 2 тисячі метрів посеред поля недалеко від села Зубреця Бучацького району. Роботи почалися влітку минулого року. Зараз бурова свердловина сягнула вглиб землі на понад 1,5 тисячі метрів. Теоретично до заповітних пластів із газом залишається якийсь кілометр, але ніхто, у тому числі і буровий майстер Олександр Бондарук, не береться спрогнозувати, чи є у надрах цінні поклади.
Земля, як припускають фахівці, здатна таїти у цьому місці ще й нафту, однак жодних натяків на чорне золото наразі не виявлено. Бригада із 35 робітників працює цілодобово, у дві зміни. Найбільше люди скаржаться на холод і вітер. За підрахунками спеціалістів „Нафтогазу України”, бучацьке родовище може дати до 10 млрд кубометрів природного газу. Роботи, з урахуванням того, що буровики щодоби проходять до 30 метрів породи, повинні завершити у березні, після чого розпочнуться випробування. Вартість робіт становить 12-15 мільйонів гривень.

Євгенія Ліщук,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>