Витівки барабашки

Почалося все з будинку, в якому проживає сім’я Лук’янових: 65-річна Валентина Михайлівна, її донька Ольга і 16-річний внук Сергій.
Одного разу Сергія вночі розбудив якийсь гуркіт. Він вийшов на веранду і побачив, що у порожнього бака сама по собі піднімається кришка і з гуркотом падає на місце. Вранці Валентина Михайлівна виявила, що хтось пересунув зі звичного місця миску, яка стояла під умивальником. Вона поставила її на місце і сіла пити чай. Але миска знову скочила на підлогу.
А потім ні з того, ні з сього загорівся кут сараю. Сергій встиг загасити вогонь, але в сім’ї почали задумуватися, що це все означає? І дійшли висновку, що бешкетує барабашка, про якого 20 років тому писали в газеті. І зараз він знову змушує танцювати віник, розкидав з буфета на підлогу сирі яйця, перекидає стільці, потім жбурнув склянку з варенням в куток. Сергій почав змивати варення зі стіни, але раптом помітив на руці кров. Мабуть, барабашці не сподобалась поспішність, з якою хлопець ліквідовував наслідки його бешкетства. На щастя, рана виявилась неглибокою.
Більше всього барабашка ополчився проти Сергія, хоча той нічого поганого йому не зробив. Коли Лук’янови, щоб задобрити цю невидиму істоту, налили їй водички в тарілочку і поклали поруч шматочок хліба, вся вода полетіла бідоласі прямо в обличчя.
Все це бачила глибоковіруюча сусідка Ксенія Долганова.
– На моїх очах віник танцював, чашки стрибали, – стверджує вона. – Я  вінику кажу: відправляйся на місце! Він завмер, наче хтось тримав його в руках...
Налякані барабашкою Лук’янови пішли ночувати до сусідів. Коли повернулись, побачили в домі справжній погром: барабашка порізав всі матраци і подушки, речі розкидав по підлозі.
День за днем ситуація напружувалася: то кут хати чи сараю загориться, то диван почне диміти під сплячою Валентиною Михайлівною. Потім загорілася “підсобка” у сусідів. І люди пішли скаржитися районній владі.
Голова району попросив отця Володимира поїхати в село і освятити будинки, де відбуваються незрозумілі явища.
В селі встановили чергування не тільки пожежні, а й самі жителі. Адже кілька місяців не було дощів, не дай Бог – півсела згорить. З вогнем барабашка вже не бешкетував, а в усьому іншому чинив так, як і раніше. Наприклад, одягне невидимка чиюсь куртку і ходить по подвір’ю. У тих, хто бачив це, мороз по шкірі йшов.
Порядок в селі навів отець Володимир. Він заборонив підгодовувати бісівську силу і наказав викинути непристойні картини і книги. Після проведення хресного ходу і молитви бешкетування припинилось. А барабашка якщо і нагадував про себе, то вже не таким агресивним способом. Потім й зовсім заспокоївся. Отець Володимир жителям села порекомендував відмовитися від виробництва самогону і не вживати його. Більше молитися і менше грішити.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>