Перша здобич «Сови»

Схоже, нововведення, які запровадили в органах внутрішніх справ цього року, дають непогані результати. Ні для кого не секрет, міліція втратила чимало професіоналів після ”пенсійної хвилі”, що прокотилася правоохоронними  органами. Були побоювання, що тепер навіть не буде кому  вчити молоде покоління. Крім того, громадськість хвилює, що „архів” нерозкритих злочинів, ніби снігова лавина, з кожним роком усе більшає і більшає. Старі вбивства забуваються на фоні нових і резонансних. Пам’ятають про них лише ті, хто втратив рідних. Та це питання уже вирішено. Тепер “давніми” злочинами займається окремий новостворений підрозділ “Сова”, складений з ветеранів правоохоронних органів. Нововведення викликане вимогами часу. Адже сьогодні головною проблемою карного розшуку є молодість його працівників. Адже середній вік співробітника карного розшуку 26 років. А середній стаж роботи загалом по області близько чотирьох років.

Нині “Сова” на Волині складається всього з трьох працівників, які мають досвід роботи в органах внутрішніх справ та прокуратури. Керує цим відділом Іван Кондратюк – колишній начальник карного розшуку УМВС області. Допомагають йому Анатолій Солов’юк – провідний спеціаліст, у минулому прокурор-криміналіст, та Георгій Озябло – спеціаліст І-ї категорії, який раніше працював заступником начальника ВКР УМВС. Відділ має окремий кабінет, оснащений комп’ютерною технікою, і службовий автомобіль. Співробітники ВКР постійно надають „совам”: організаційну, практичну та методичну допомогу.
– Наша область є однією з перших в Україні, де укомплектували цей підрозділ, – каже перший заступник начальника УМВС України у Волинській області полковник міліції Олександр Сохацький. – У відділ обирали працівників на конкурсній основі.
Анатолій Солов’юк понад сорок років пропрацював в обласній прокуратурі, знає майже всі вбивства, які були скоєні раніше: за часів Радянського Союзу, в період становлення незалежної України і сьогодні. Особисто виїжджав на кожне. Тобто знайомий із усіма обставинами. Разом це дуже сильна команда. Професіонали своєї справи. Налагоджено взаємодію з прокуратурою, судами, де вони можуть вивчати кримінальні справи. Роботою їхньою я цілком задоволений. За п’ять місяців відділом спільно з працівниками карного розшуку розкрито два резонансних злочини минулих років.
Сім років тому обласний центр сколихнула звістка про зухвале вбивство. У своїй квартирі в будинку на проспекті Соборності знайшли труп власника, 33-річного Богдана Ф. Чоловік помер від численних ножових поранень і черепно-мозкової травми. Схоже було, що вбивство скоїли з метою пограбування. З квартири викрали одяг, відеоапаратуру та інші речі. Прокуратурою міста Луцька була порушена і розслідувалася кримінальна справа, однак злочин до цього часу залишався нерозкритим.
За цю справу взялися співробітники “Сови”. У листопаді нинішнього року вони разом зі співробітниками інших підрозділів встановили, що це вбивство – на совісті неодноразово судимого 34-річного жителя Луцька. Його уже заарештували. Що цікаво, під час обшуку у помешканні підозрюваного вилучено речі, що належали потерпілому. Отож, вбивця вже нічого не боявся і був впевнений, що покарання за скоєне сім років тому йому не загрожує. Затриманому пред’явлено обвинувачення, проведено відтворення обставин події. Проводиться перевірка його причетності до інших злочинів. Аналогічний за своєю тяжкістю злочин було розкрито і в Нововолинську.
Працівники відділення у тісній взаємодії з іншими підрозділами УМВС і прокуратурою не зупиняються на досягнутому. Всього “Совою” розкрито вже п’ять особливо тяжких злочинів і є ще ряд напрацювань.
Наразі залишилося ще 46 нерозкритих вбивств. Сьогодні правоохоронці працюють по трьох, і є перспектива їх розкрити. Окрема робота ведеться по ряду тяжких злочинів минулих років. Створено групи з їх розслідування у таких містах як Ковель, Луцьк, Нововолинськ.
Залишається лише сподіватися, що з часом “Сова” розплутає клубок нерозкритих вбивств. А ті, у кого на совісті людські життя, отримають заслужене покарання.
Олена БЕРЕЗЮК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>