Через дівку відкусив хлопцеві… носа!

Ми знаємо про пластичну хірургію насамперед як про естетичну гілку медицини, яка покликана удосконалювати зовнішній вигляд, підправляти недоліки. Але у щоденній роботі пластичного хірурга не лише омолоджуючі операції на обличчі, збільшення і підтяжка грудей, ліпосакція... Кропітка і надзвичайно технічно важка робота – відновлення ушкоджених частин обличчя і тіла після укусів. Особливо –людських.

Сергія нещодавно привезли у Центр пластичної хірургії, що діє на базі Луцької міської клінічної лікарні, з... відкушеним носом. Під час бійки його покалічив на кілька років старший чоловік. Молоді люди посперечалися в барі одного з районних центрів області. Сергій зустрів там знайому (як каже, легкої поведінки) і щось дівчині сказав. Її супутнику це не сподобалося, і той почав простягати до хлопця кулаки. Чоловіків швидко розборонили, але за якийсь час між ними знову виникла сутичка. З’ясовувати стосунки вийшли на вулицю. Сергій незчувся, як від сильного удару опинився на землі. Потім побачив над собою п’яне обличчя нападника і за мить відчув, що заливається кров’ю. Від шоку він відразу не міг зрозуміти, що ж трапилося. А потім намацав відгризений шмат носа...
 Завідувачка відділення кандидат медичних наук Тетяна Зубанова відразу попередила, що процес лікування тривалий і потребує від пацієнта великого терпіння. Але носа повернути можна!
І без пластичного хірурга тут ніяк не обійтися, інакше людина буде спотворена. Невеликі за розмірами рани, коли їх площа не перевищує чотири на п’ять сантиметрів, можуть зажити самостійно, але з утворенням грубого, спайного з підлеглими тканинами рубця, попереджує лікар. Перспектива невтішна, особливо, якщо мова йде про обличчя.
Лікування дефектів виступаючих частин обличчя відбувається часто методом італійської пластики. Воно двоетапне і триває протягом п’яти тижнів. Перший етап – з віддаленої ділянки тіла береться шмат, який переміщується на дефект (у даному випадку з руки, яка буквально „пришита” та прибинтована до носа Сергія). За три тижні відбувається відновлення кровопостачання цього шматка, судини з реціпієнтної ділянки проростають в донорську ділянку. Тоді виконується другий етап пластики – відсічення ніжки шмата і формування так званого первинного органа. Після таких операцій, як правило, потрібно робити ще й коригуючі втручання, щоб отримати хороший кінцевий результат. Тому тут дуже важлива кваліфікація хірурга, бо потрібна допомога спеціа-ліста, який володіє різними методами шкірної пластики.
Центр пластичної хірургії при Луцькій міській лікарні – єдине відділення на Волині, де фахово надають допомогу таким хворим. А лікуються тут навіть пацієнти із сусідніх областей. У практиці медиків подібні випадки, як із Сергієм, непоодинокі. Кілька років тому завідувачці відділення доводилося „робити” ніс чоловікові, якому його відгриз зять! А „відкушені” вуха взагалі не рідкість. Серед пацієнтів був чоловік, над яким познущалася дружина. Запам’ятався також випадок, який трапився минулоріч в Тетянин день. На святкування зібралися друзі. Під час гулянки один іншому жартома вчепився зубами у вухо і запитав: „А хочеш, відкушу?” Той, не довго думаючи, відповів, що хоче – і за мить залишився без вуха.
Медикам доводиться виконувати складні реконструктивні втручання. Тетяна Євгеніївна демонструє фотознімки, на яких зображені ці пацієнти до і після реконструктивних втручань. Результат вражаючий, адже після курсу лікування дефект майже непомітний.
Окрема мова – про численні собачі укуси, після яких доводиться латати людей. Ось сусідський пес прогриз жінці голову аж до кісток черепа. На іншому знімку буквально вирвана живцем п’ята. Не рідкість і „поцілунок” собаки в губи. Та що вже дивувати тваринам? Адже поряд дичавіють і кидаються на людей, здавалося б, цивілізовані люди...
Наталія КРАВЧУК,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>