Статистичні дані цікаві й актуальні

Зі здобуттям Україною незалежності розпочався новий період у розвитку вітчизняної статистики. 5 грудня її працівники святкуватимуть  професійне свято. Тому сьогодні розмова з Марією Мотиль, начальником Головного управління статистики у Волинській області.

– Маріє Іванівно, чи можна повністю довіряти статистичним звітам?
– Це нас дуже турбує, і я розумію підтекст поставленого запитання. Не так давно на нараді в облдержадміністрації один відомий на Волині фермер заявив: “Я не довіряю статистиці”. На репліку головуючого: “А чому?”, він відповів: “Бо я сам не все показую у звітах…” Такій відвертості можна тільки поспівчувати і нагадати керівнику фермерського господарства, що він особисто несе відповідальність за правильність поданих  звітів. Наші працівники не втручаються в отриману звітність, не коригують її, бо в цьому не маємо ніякого інтересу. Більше того, властивими нам методами  добиваємося  правильності первинного бухгалтерського обліку та звітності, проводячи перевірки на місцях. Недобросовісних керівників та бухгалтерів штрафуємо згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення. Варто нагадати, що за фальсифікацію документів, якою вважається державна статистична звітність,  передбачена і кримінальна відповідальність. Маємо в своїй роботі і певні труднощі. У нашій області нараховується 16 тисяч суб’єктів господарювання, багато з них існують тільки на папері,  належать, як ми кажемо, до числа “сплячих”. Але є і такі, що ведуть ту чи іншу діяльність, навіть процвітають, але статистику обминають. Тому тісно співпрацюємо з податковими, пенсійними органами, нерідко звертаємося за допомогою до прокуратури.
– Відомо, що ваші працівники проводять дуже цікаві статистичні опитування та обстеження.
– Про актуальність обстежень свідчать їхні теми – “Вплив енергетичної політики на бідність в Україні”, “Здоров’я та освіта” та інші. У вересні-жовтні цього року провели суцільне обстеження об’єктів роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, що належить приватним підприємцям. У серпні проводилось опитування туристів та одноденних відвідувачів України з метою визначення обсягу туристичних витрат у нашій країні та за кордоном, розрахунку внеску туризму в загальну величину валового внутрішнього продукту.
– Якими Ви бачите перспективи розвитку державної статистики у недалекому майбутньому?
– З наступного року в рамках проекту, який фінансується Світовим банком, розпочнеться  переоснащення сучасною комп’ютерною технікою. Я вірю, що недалекий той час, коли статистичні звіти можна буде відправити  прямо з офісу електронною поштою. Сподіваюся, що у вітчизняної статистики обнадійливі перспективи. Користуючись нагодою, хочу привітати усіх наших працівників з професійним святом, побажати міцного здоров’я,  щастя, благополуччя, життєвих гараздів.

Розмовляв Андрій КУЗЕМКО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>