Клімакс буває і в чоловіків

Вашому чоловіку вже за 45 років? І він чогось став вередливим та сварливим, безпричинно конфліктує і на роботі, і вдома? Не турбуйтесь – у нього звичайнісінький... клімакс!

У чоловіків, старших 45 років, можуть виникнути вікові порушення в ряді ендокринних залоз, що призводить до перебудови діяльності окремих органів і систем, та з’являються ознаки клімаксу. Нервово-психічні розлади у формі зниження гальмівної функції нервової системи призводять до появи підвищеної збудливості, дратівливості, нервозності.
У багатьох чоловіків цього так званого перехідного віку знижується працездатність, підвищується втомлюваність, погіршується пам’ять. Нерідко турбує головний біль та порушується сон. Серцево-судинні розлади провокують раптові припливи жару у ділянки обличчя, шиї, спини, передньої частини грудної клітки. Часто непокоїть ниючий, а іноді й гострий біль у серці, який різко посилюється при фізичному навантаженні. Ці ендокринно-обмінні порушення зумовлюються тим, що з віком організм чоловіка не виробляє стільки гормонів, скільки потрібно. Як і достатньої кількості ферментів, що регулюють обмін речовин. Чоловік набирає зайві кілограми, у нього може розвиватися атеросклероз, розлади з боку сечостатевих органів.
Клімактеричний період у чоловіків може тривати від одного до п’яти років. Його перебіг залежить від типу нервової системи, стану здоров’я тощо. Для профілактики ранніх та тяжких проявів клімаксу у чоловіків важливе значення мають побутові умови, режим праці і відпочинку, харчування. Чоловіки повинні пам’ятати, що зловживання алкогольними напоями і куріння сприяють появі раннього клімаксу.
Клімакс – не хвороба, а фізіологічний період в житті людини, який, як правило, не вимагає лікувальних заходів. Проте у 10-15 відсотків чоловіків він супроводжується настільки вираженими розладами, що ті змушені звертатися до лікарів. Вікові зміни протікають у легкій формі, якщо людина виконує улюблену роботу та відчуває турботу родини. Добре відновлюють сили перебування на свіжому повітрі, водні процедури.
Тому кожному чоловікові, якому виповнилося 35-40 років, необхідно один раз на рік пройти медичний огляд на виключення захворювань, характерних для чоловічої статі. Який же спеціаліст лікує чоловічі хвороби? Такі функції покладено на лікарів-урологів, які ведуть прийом в районних, міських, обласних по-ліклініках. Але у зв’язку з тим, що проблеми чоловічого здоров’я вимагають від фахівця більш широкомасштабних і глибоких знань, це спонукало Міністерство охорони здоров’я України створити спеціальний центр і клініку андрології з підготовки кадрів відповідного профілю – лікарів-андрологів.
Така “Служба чоловічого здоров’я” працює в місті Луцьку за адресою: проспект Відродження, 7, Луцька міська госпрозрахункова поліклініка, де надається висококваліфікована допомога з питань чоловічого здоров’я.
Володимир ГРИНЧУК,
лікар-андролог, кандидат медичних наук, доцент Волинського державного університету

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>