Який ріст має бути у дитини

Прочитала у “Віснику і Ко” за 18 серпня ц. р. статтю “Мамо, я хоч трішки підросла?”, яка не могла мене залишити байдужою. Бо я теж мама чотирьох дітей, і мій старший син Віталик незабаром піде до сьомого класу, а його зріст – 135 сантиметрів. Він найменший у класі. Можливо, йому теж не вистачає гормонів росту, по спадковості? Бо і в мене маленький зріст – всього 155 сантиметрів. Прошу дуже, напишіть, який ріст відповідає віку дитини.
Мама Зоя,
с. Озеро, Рівненська область

Відповідає на листа головний дитячий ендокринолог Волинської області Тетяна Левчук:
– Існує близько 200 генів, які відповідають за ріст організму. Є внутрішні і зовнішні фактори цього. Внутрішні – це хромосомний генетичний набір. Нерідко у сім’ях конституційно низькорослих, якщо один або обидва батьки маленькі ростом, народжуються й маленькі на зріст діти. Зовнішні – це раціональне харчування, фізична активність, достатнє перебування на сонці, психологічно-соціальний клімат у сім’ї.
Але трапляються й випадки затримки у рості, що пов’язані з патологією щитовидної залози чи недостатнім виділенням гормону росту. Середній зріст дітей у 12-13 років для хлопчиків 147-160 сантиметрів, для дівчаток 146-160 сантиметрів. Це вік, коли починається перехідний період, що відзначається інтенсивним ростом: дитина прибавляє щороку по 7-8 сантиметрів. Якщо мама помічає затримку у рості, радимо звертатися за консультацією до ендокринолога.
Підготувала Мирослава МАНЕЛЮК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>