Чи можна робити хрестини в піст?

«Знаю, що у піст не можна гуляти весілля. А чи можна в цей час хрестити дитину? Люди кажуть, що треба робити хрестини після Пасхи, щоб не було гріха».

Тетяна, м. Луцьк

 

Люди народжуються і вмирають у будь-які дні, а от чи можна хрестити будь-коли? Відповідь знаходимо у матеріалах сайту Волинської єпархії УПЦ КП. Отож, таїнство Хрещення можна здійснювати й у піст, навіть Великий, але за умови, що буде не скоромне, а пісне застілля. Зазвичай хресних буває двоє – чоловік і жінка, навіть кілька пар, насправді дійсним хресним є лише один: при хрещенні хлопчика – чоловік, дівчинки – жінка. Не допускається, щоб хресними були люди, які не причащалися вже кілька років. Найкраще, коли хресні причащаються безпосередньо або за декілька днів перед хрещенням похресників.

І кілька слів про давні народні традиції. Якщо хрестини відбувалися у піст, то пісень не співалося і подавали пісні страви: оселедці, смажену рибу, кисіль, гречану чи вівсяну кашу з олією, гриби, варені грушки, хліб і пироги. Також мати роздавала «виноград», тобто варені яблука й грушки, а також на пам’ять «квітки» – китички з колосків, зілля та калини (цей звичай зберігся на Поліссі і до сьогодні).

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>