Влада захищає трухляві дерева, а не людей?

Коли проїжджаєш центральною вулицею села Муравище Ківерцівського району, то здалеку можна побачити дуби, що піднялися над хатами. Саме вони і стали причиною написання листа до редакції нашої газети жителями вулиці Молодіжної.

Тетяна ШЛЯХОВА: «Деякі дерева струхлявіли»

Тетяна ШЛЯХОВА: «Деякі дерева струхлявіли»

«Ми неодноразово зверталися з проханням до голови Сокиричівської сільської ради Євгенії Мацюк та до районної влади з проханням допомогти у вирішенні питання з ліквідації хворих, фаутних дерев, що досягли вікової межі та загрожують здоров’ю і майну громадян, які тут проживають. Ми знаємо, що згідно з постановою №1045 від 1.08.2006 року, має бути створена комісія для огляду даної місцевості. Але до цього часу ніхто ніяких заходів не вживав». Коли читаєш такі звернення громадян, насамперед дивує бюрократична чиновницька байдужість на місцях. Здавалося б, чому не поговорити з людьми?

65-річний Володимир Гребень, якого зустріли на вулиці Молодіжній і який підписався під листом до редакції, зауважив, що дуби й справді заважають: не тому, що падає листя, а тому, що з них летять великі сухі гілляки.

– Щоб їх познімати, потрібна вишка. А що ж ми самі зробимо? – каже господар. – Я не кажу, що треба масово різати дуби. Але деякі і дійсно вже трухляві.

Тетяна Шляхова розповіла, що минулого року влітку біля її хати обламалися гілляки і впали на лінію електропередач. Світла не було цілий тиждень:

– А чому так сталося? Бо багато дерев гнилих. Ми тут вже самі обстеження робили. Неодноразово зверталися в сільську раду. Однак там нас годують відписками, написали, що тут дерева середнього віку, знесенню не підлягають, – зауважує пані Тетяна. – А хто тут був з представників влади?

Паперова тяганина, кажуть жителі Молодіжної, триває не один місяць. Хоча в постанові Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2006 року чітко зазначено, що видалення дерев здійснюється за рішенням виконавчого комітету. Підставою є заява громадян. Компетентний орган протягом трьох днів після надходження заяви затверджує склад відповідної комісії, яка у п’ятиденний термін визначає стан зелених насаджень і складає акт обстеження. Однак, як кажуть люди, вони тої комісії в очі не бачили. А проблема з деревами й справді є. Наприклад, один дуб уже сам впав, бо струхлявів. Обламані сухі гілки тримаються тільки завдяки здоровим. Тож люди переживають насамперед, за життя дітей.

Наталія Дзісюк додає, що їм у сільській раді дорікнули: чому, мовляв, будувалися тут?

– Хіба це так має говорити влада? Є проблема, тож її треба вирішувати гуртом, – каже жінка. – І дерева тут аж ніяк не 60-річного віку, а вдвічі старші.

Сокиричівський сільський голова Євгенія Мацюк зауважила, що вулиця Молодіжна межує з парковою зоною:

– Дерева вікової стиглості не досягли (їм 60-70 років). Вони не в аварійному стані, обстеження проводили – я і спеціаліст обласного управління екології Ігор Квач. Ми маємо право зносити дерева, коли дасть дозвіл обласна екологія. Його не отримали. Можна зрізати тільки гілки. Я це людям пояснювала. Їм заважає хіба що листя. А так тут свіже повітря, гарно.

– А чи маєте ви акт обстеження дерев?

– Ні.

Депутат Сокиричівської сільської ради Сергій Приймачук, який проживає в Муравищі, сказав, що питання щодо хворих дерев позитивно для людей на сесії не вирішилося і до думки люду не прислухалися:

– На мою думку, ніякої комісії не було, бо сільські депутати там не працювали, як і місцеві мешканці. В нас поки не трапиться лихо, ніхто не поворухнеться. Подивіться, скільки дерев у лісах вирізали, то за цю проблему ніхто не береться. А якщо треба спиляти кілька трухлявих дубів, то начальство в штики стає. Думаю, що депутати і всі компетентні органи мають повернутися ще раз до цієї проблеми.

Марія ДУБУК,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>