«Серед народжених жонами не поставав більший від Івана Хрестителя»

Так сказав Ісус Христос про цього пророка

Тому наступного дня після святого Богоявлення, а саме 20 січня, церква відзначає Собор чесного і славного пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

 

Ісус тримає тарілку з головою Івана Предтечі

Ісус тримає тарілку з головою Івана Предтечі

Попередник Ісуса Христа народжений від священика Захарії і праведної Єлизавети, родички Пресвятої Богородиці, коли ті були у старшому віці. Захарія навіть не повірив словам ангела, який сповістив йому про народження сина, і як покарання за це онімів. Вже коли син народився і він на дощечці написав йому ім’я Іван – заговорив. Про життя пророка небагато відомостей. А от одна з цитат євангеліста Луки свідчить про те, що Іван Хреститель десь у 27-28 роки після народження Христа проповідував вздовж ріки Йордан. Коли йому виповнилося 30 років, Господь прикликав його покинути пустелю і стати «голосом того, що кличе».

Іван вчив людей вести «чистий спосіб життя, бути справедливими один до одного і шанобливими до Предвічного». Він мало говорив про ритуали, а найбільше – про моральний обов’язок людини. Багатьом, згідно з пророцтвами, було відомо, що Збавитель тривалий час перебуває невпізнаним. А тому, коли посеред юрби на березі з’явився Чоловік з Назарету і разом зі всіма готувався прийняти хрещення від Івана, не всі зрозуміли, що то Спаситель світу. Хоча усіх вразили дивні слова Івана, звернені до Галілеянина: «Я повинен хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?» «Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду», – сказав Ісус. Іван погодився здійснити обряд, і у ту мить побачив сходження Духа Святого у вигляді голуба.

Після головної своєї місії Іван Хреститель викривав пороки грішників. І у травні 28 року він постраждав за те, адже накликав гнів Іродіади, з якою незаконно жив Ірод Антипа, що покинув свою дружину. І вона домоглася усікновення його голови. Мощі Івана Хрестителя є в багатьох храмах світу. Частина його голови зберігається у Римі в церкві Сан Сільвестро ін. Капіте. З 1673 року срібна скринька з кісткою правої руки Івана Хрестителя зберігається в каплиці Бережанського замку Тернопільської області.

Про велике шанування цього пророка свідчить й те, що в рік аж шість разів згадується його ім’я: празник зачаття, різдва, усікновення голови, перше, друге і третє знайдення голови та собор.

Традиційно Івана Хрестителя вважають зцілювачем від головного болю, до нього звертаються, щоб допоміг влаштувати долю дітей, благословив врожай, пасіку та всіх, хто працює на землі. Навіть мусульмани вшановують цього пророка, називаючи його Ях’я.

У Салоніках в Греції є відома церква, яку називають Катакомбами Івана Хрестителя. Коли один грек вирішив звести будинок для сім’ї у декілька поверхів, як це прийнято тут, то щоб отримати дозвіл, землю мали оглянути археологи. І вони виявили на тому місці давній храм, який за дослідженнями був збудований ще у VI столітті в честь пророка Івана. Афонські монахи кажуть, що при другому пришесті Ісуса Христа саме Іван Хреститель буде супроводжувати ангельське військо. Тому на іконах його теж зображують з крилами. Ця церква має дві частини: жіночу й чоловічу. Тут навіть збереглася підлога ще від першого століття і досі б’є джерело Івана Хрестителя! Серед древніх святинь – ікона, на якій зображений Ісус Христос з чашею «Артос Зоіс» (Хліб Життя), що означає: якщо ми причащаємося, то завжди перебуваємо з Богом. А одна з ікон ніби переділена на дві половини – її справді перерізали, адже не могли сюди внести. Вона дуже рідкісна. На ній зображений Ісус, який тримає тарілку з головою Івана Предтечі.

«Відзначаючи Собор святого цього великого Івана, Предтечі і Хрестителя, молячись до нього, щоб молив за нас Владику Христа, аби були ми зібрані в Церкві торжествуючих, у храмі нерукотворному, вічному, на Небесах», – такі слова залишив нам автор «Житія святих» Дмитро Туптало (Ростовський).

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>