У Росії церковники видали календар зі Сталіним

Патріарший видавничо-поліграфічний центр Свято-Троїцької Сергієвої Лаври надрукував календар на 2014 рік з зображеннями Йосипа Сталіна.
Двійник СталінаПро це доктор історичних наук, професора РДГУ Михайло Бабкін написав у «Живому журналі». Користувач виклав фотографії декількох сторінок календаря. З вихідних даних стає відомо, що макет календаря був виготовлений видавничим домом «Достоинство», а надрукований в патріаршій друкарні, повідомляє УНІАН. Широку увагу до публікації було залучено після того, як 7 січня пост з календарем передрукував у своєму «Живому журналі» протодиякон Андрій Кураєв. ВД «Достоинство», що спеціалізується на патріотичній тематиці, раніше випустив кілька видань, присвячених Сталіну, зокрема, календар з фотографіями радянського вождя на 2013 рік. Одночасно в каталозі видавничого дому присутні альбоми та календарі з зображеннями розстріляних радянською владою імператора Миколи Другого і царської сім'ї. Патріарший видавничо-поліграфічний центр Свято-Троїцької Сергієвої Лаври займається як виготовленням власної друкованої продукції, так і друком чужих видань на замовлення. Представники Московського патріархату Російської православної церкви раніше неодноразово критично відгукувалися про діяльність Йосипа Сталіна. Зокрема, в 2010 році заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків московського патріархату ігумен Пилип від імені митрополита Волоколамського Іларіона заявив, що «за Сталіна була створена нелюдська система, і ніщо її не може виправдати: ні індустріалізація, ні атомна бомба, ні збереження державних кордонів, ні навіть перемога у Великій Вітчизняній війні, бо всього цього домігся не Сталін, а наш багатонаціональний народ». У часи перебування Сталіна при владі багато православні священики зазнали репресій, а храми були зруйновані. Крім усього іншого в 1931 році за наказом Сталіна був підірваний храм Христа Спасителя в Москві.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>