Так передавав «подарунок», що загримів за грати

Зоряна поралася на кухні, коли задзвонив мобільний телефон. «Може, Олег нарешті?!» – радісно подумала, витираючи мокрі руки об фартух, і поквапилась у кімнату, де лежала мобілка. Михайлика, її шестирічного сина, у хаті не було, а то б обов’язково першим підбіг до телефону, бо дуже вже скучив за татом.

Скоро два роки мине, як подався Зорянин чоловік на заробітки в Іспанію. Відтоді молода жінка самотужки мусить давати всьому раду. Добре, хоч грошей Олег періодично підкидає. Зате телефонує він дуже рідко, мотивуючи тим, що дзвінки з Іспанії в Україну – дороге задоволення. «От скоро приїду сам, тоді й наговоримося!» – заспокоював Зоряну під час останньої розмови. Та коли то було – ще навесні, а нині – кінець літа. І те «скоро» насправді ще не скоро настане, бо підвернулося йому гарне місце – шкода втрачати нагоду.

Проте телефонував не Олег, а його родич Теодор, з яким вони разом поїхали в ту далеку Іспанію. Теодор був на кілька років молодший від Олега, неодружений, але раніше, бач, додому прибився. Та Зорянину прикрість трохи підсолодило Теодорове повідомлення: мовляв, прийди й забери подарунок від Олега.

***

Вибралася до Теодора увечері. Взяла й Михайлика – самого вдома не хотіла залишати.

На Теодоровому подвір’ї росли бур’яни по пояс, та й хата не дуже привабливою була: занедбана, облуплені рами у вікнах, брудні шибки. Це й не дивно, адже поки господар шукав щастя по закордонах, ніхто тут не жив. Теодорові батьки, які її побудували, померли. Наглядали ж за хатою, коли не було господаря, сусіди.

Теодор запросив гостей до столу, на якому враз опинилися пляшки з вином і горілкою для дорослих, пепсі-кола – для малого. Зоряна відмовлялася, мотивуючи браком часу (та й засиджуватися їй, одруженій жінці, в компанії з чоловіком не личило, бо село є село – рознесуться плітки), але Теодор не зважав ні на які відмовки.

– Інакше подарунка не отримаєте! – чи жартома, чи серйозно говорив – хіба зазирнеш йому в душу?

Мусила пригубити вина.

– Е, ні! – втиснув їй назад у долоню лише трішки надпиту склянку. – Так не годиться! Перший раз у моїй хаті – потрібно до дна!

Стояв над нею, як причеплива муха, доки не допила. Вино було смачне, іспанське, але й міцне. Незабаром відчула, як запалахкотіли щоки. А Теодор знову наповнив склянку:

– А тепер за здоров’я твого чоловіка!

Не випити за таке було важко. Не змогла відмовитись і втретє, а потім ще і ще. Аж поки у голові не запаморочилося.

«Що я роблю? – подумала. – Що люди скажуть, побачивши мене п’яною?»

Та від того їй не стало страшно – якась дивна веселість опанувала єством. Лише перед сином було незручно.

– Засиділися ми, Теодоре. Пора додому. Де ж той подарунок? – уже могла й про своє нагадати.

– А він там, у спальні – на ліжку лежить. Якщо хочеш, то піди й візьми, – глянув на неї очима, у яких танцювали бісики.

Зоряна не звернула на це уваги. Спираючись об стіл рукою, звелася і, похитуючись, пішла туди.

Проте на ліжку нічого подібного на подарунок не було. Розчаровано озирнулася – Теодор стояв позаду, пожираючи її поглядом, як голодний вітрину ковбасні.

Не встигла жінка оцінити ситуацію, як він зачинив двері й схопив її в обійми. Від нього несло таким їдким потом, що дух забило. Стала пручатися.

– Не чіпай мене! Я все розкажу Олегові! – закричала.

Але Теодор був наче роз’ятрений бугай. Заламав їй руки за спину. Від болю Зоряна ледве не зомліла.

– І що ти йому розкажеш? Що сама до мене прийшла?

– Відпусти! Мерзотник! – говорила крізь сльози. – Олег приїде – він тебе вб’є!

– Що, чесна? За два роки нікому не дала? Думаєш, він тобі повірить?

– Не твоє діло!

– Думаєш, він там тільки про тебе й думає? У нього вже давно є іспанка! Знаєш, які іспанки гарячі? Як уміють гарно давати?

– Я тобі не іспанка!

– Не ламайся, все одно даси! – зареготав, кинув жінку на ліжко і став здирати з неї одяг. Останні сили покинули Зоряну, тож робив з нею, що хотів.

***

Наситившись, повернувся до столу і налив собі чарку горілки.

Михайлик злякано зіщулився на стільці біля телевізора і ледь не плакав.

– Сиди мені тихо, – насварився на нього пальцем. – Твоя мама захотіла спати, поспить трохи – і підете додому!

У цей час гримнули вхідні двері – у хату зайшов Теодорів двоюрідний брат Василь, ще зовсім юний парубок, але такий же любитель випити та гульнути. Пляшки зі спиртним на столі одразу запалили його очі нездоровим блиском.

– О, ти часу даремно не гаєш! – прокоментував побачене Василь, облизавши пошерхлі губи.

Теодор братові зрадів, бо пити на самоті – кепська справа. Запросив до столу й щедро наливав.

Незабаром Василь захмелів, і аж тоді звернув увагу на Михайлика.

– А це чий бахур?

– Зоряни Бартихи.

– А чого він тут сидить?

– Вона привела.

– А сама де?

– А заглянь он туди!

Василь підвівся з-за столу, прочинив двері в спальню, і його щелепа відвисла: на ліжку лежала нічим не прикрита гола молодиця.

– Якщо хочеш, то можеш і ти побавитися! – запропонував Теодор.

Повторювати Василеві не було потреби: сопучи від жаги, поліз на безвольне тіло…

Потім брати знову пили і знову ґвалтували, по черзі й у парі, а коли жінка їм набридла, надумали побавитися і з її сином, котрий перелякано, але терпляче чекав матір.

Але тільки-но Теодор підійшов до нього і став знімати штани, як малий голосно заплакав. Саме це і врятувало Михайлика від наруги – його випадково почув сусід, який саме вийшов надвір. Дитячий плач у Теодоровій хаті, двері до якої були не щільно зачинені, стривожив чоловіка, тож вирішив подивитися, що там коїться…

Наступного дня братів-ґвалтівників затримали, бо Зоряна звернулася в міліцію. Був суд, і вони отримали своє. Але, на жаль, Зорянина сім’я розпалася: «добрі» люди хутко донесли чоловікові про її гостювання в Теодора. Звичайно, не так, як усе було насправді. Олег подзвонив і сказав їй, що Зоряна йому після цього всього більше не дружина. Добре, що хоч від сина не відмовився – гроші для нього й далі надсилає.

Ігор СЛАВИЧ,

Закарпатська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>