Чому жінка не стала матір’ю-героїнею?

«Я народила і виховала п’ятеро дітей, маю 34 роки трудового стажу. Всі сини відслужили в армії, не були судимі. Але прийшло горе: син Олег, якому було 27 років, раптово помер. Усі документи я здала на присвоєння звання матері-героїні ще кілька років тому. У нашій Видраниці усі багатодітні жінки вже отримали нагороду, лиш я одна – ні. Чим я винна?»

Лідія КОВАЛЬЧУК,

с. Видраниця Ратнівського району

Волинської області

Звісно ж, ні в чому ви не винні. Але такі у нас закони… Удостоїтися найвищої державної нагороди можуть жінки, які зробили вагомий особистий внесок у справу виховання гармонійно розвинутих дітей – громадян незалежної України. Важливу роль відіграє позитивний імідж сім’ї у громаді. Неодмінною умовою тут є рішення органів місцевого самоврядування про висунення кандидатури на здобуття звання. Враховується, чи притягувалися до кримінальної, адміністративної або дисциплінарної відповідальності діти жінки, яке їхнє ставлення до праці, яку здобули освіту, чи беруть участь у громадському житті.

Передбачена і довготривала (не менше року) процедура проходження документів інстанціями: від сільського голови – до райдержадміністрації, звідти – до нагородного відділу ОДА, область готує документи для секретаріату Президента.

Як повідомили в управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації, справа читачки нині знаходиться в Адміністрації Президента, але, на жаль, значиться як така, що відкладена. Це тимчасово чи «з кінцями» – невідомо. Роз’ясненнями причин відмови у тій чи іншій справі у телефонному режимі Адміністрація Президента не займається.

Можемо вже самі припустити, що у надісланих документах є дані, які не вписуються у прописаний державою «позитивний імідж чи моральні якості» вас або ваших дітей. Адже бувають випадки, що у нагороді відмовляють чудовим, добропорядним матерям, дорослі діти якої зловживають спиртним, є наркоманами або й взагалі закінчили життя самогубством.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>