На олімпіаді з історії поліський школяр заткнув за пояс столичних гімназистів

А готувався вдома за книжками, бо навіть комп’ютера не мав

Так уже сталося, але за роки незалежності школярі з Ратнівського району навіть на рівні області не займали перших місць на олімпіаді з історії України. Що вже казати про престижний всеукраїнський конкурс, куди з’їжджаються пробувати свої сили і знання учні зі всієї країни. Але минулого року Тарас Мажула із села Прохід, восьмикласник звичайної сільської школи, заткнув за пояс навіть обласних гімназистів та ліцеїстів. Він став не тільки найкращим знавцем історії серед юних волинян, а й отримав друге місце на всеукраїнській олімпіаді.

Тарас МАЖУЛА і Анатолій МАРТИНЮК

Тарас МАЖУЛА і Анатолій МАРТИНЮК

Привезти таку нагороду – це великий плюс для управління районної освіти загалом і конкретної школи зокрема. Але найбільшу гордість, вочевидь, відчуває вчитель, який дає знання, готує, націлює. Анатолій Мартинюк, який викладає історію у Прохідській середній школі вже 20 років, і справді з великим задоволенням розповідав про свого учня. Розмовляли ми і про особливості сільських шкіл, проблеми, як пробудити інтерес до предмета.

Не секрет, що до історії України у нашій державі «цікаве» ставлення. Чомусь вважається, що вистачить й одного уроку на тиждень. Натомість від вчителів вимагається, щоб учні осягнули за годину те, що мало б викладатися на трьох-чотирьох уроках. Та й про специфіку сільського навчання не слід забувати: першу чверть діти збирають картоплю, а четверту – садять. От і мусять сільські педагоги викручуватися, щоб не відбити у школярів бажання. Анатолій Мартинюк, наприклад, запровадив брейн-ринги з історії.

– Вже років десять ми проводимо цю інтелектуальну гру, – розказує Анатолій Андрійович. – І дітям цікавіше готуватися, і я бачу, хто чого вартий. А ще ж азарт, бо грають різні класи: шостий з сьомим, восьмий з дев’ятим. Раз навіть була у нас супер-гра між шестикласниками і одинадцятикласниками. Можете уявити собі, що творилося в залі, коли шостий клас зрівняв рахунок, і їм не вистачило лише одного бала до виграшу! Саме на брейн-рингах я придивився до Тараса Мажули. Толковий хлопчик, добре вчиться, хороша пам’ять, а яке логічне мислення! Став давати йому ускладнені завдання з історії – справляється! Перед восьмим класом дав йому влітку завдання, які були на зовнішньому незалежному тестуванні – помилок майже не було. Я тоді до його батьків звернувся, мовляв, чи не проти вони, щоб я почав займатися із сином влітку. Ніяких грошей за це, звісно ж, не брав. Хоча спілкувався з луцькими педагогами: вони дивувалися мені, а я – їм. Бо не уявляю, як я буду здирати такі гроші з дітей, які готуються до вступу чи олімпіади. Треба ж бути насамперед людиною, адже не все у нашому житті продається і купується.

Тож на районній олімпіаді Тарас Мажула показав себе на голову вище за інших і здобув квиток на обласні змагання. Тут він теж з легкістю здобув перше місце і став збиратися на всеукраїнську олімпіаду. Яким же було моє здивування, коли Анатолій Андрійович обмовився, що оскільки у них немає комп’ютерів, то йому доводилося клянчити матеріали у колег з міста. Тобто Тарас готувався «по старинці», обклавшись книгами вдома та в бібліотеці.

– Уявляєте, на якій стадії первіснообщинного ладу ми з ним почувалися, коли приїхали в луцьку школу на кілька днів готуватися до олімпіади? – сміється Анатолій Андрійович. – Особливо після того, як побачили всіх претендентів з ноутбуками та планшетами, а в класі вперше «помацали» мультимедійну дошку.

Хоча Тарас зізнався, що чомусь не вельми й хвилювався. Олімпіада того року проводилася в Івано-Франківську. Разом з ним Волинь у різних вікових групах (це 9,10,11 класи) представляли дівчата з луцьких гімназій. І, до речі, всі вони показали непогані результати. Учні 10-11 класів привезли додому треті місця, а Тарас ще з однією дев’ятикласницею-лучанкою стали «срібними призерами».

– Я набрав 154 бали, а перше місце виборов киянин з 159 балами, – розповів хлопець.

Цьогоріч вже дев’ятикласник Тарас знову показав блискучі знання з історії і виборов перше місце на обласній олімпіаді. Дуже серйозно готувався до всеукраїнської, але, на жаль, захворів і мусив пропустити. Тож будемо тримати кулаки за Тараса у десятому класі!

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

До речі:

За традицією переможців всеукраїнських олімпіад вітають і преміюють. Від області минулого року Тараса нагородили грамотою та 240 гривнями, нагорода вчителеві – 160 гривень. Район виділив призеру 400 гривень, а вчителеві додав 50% окладу протягом року. Цього року за перше місце в області Тарасу вручили 300 гривень, а Анатолію Мартинюку – плюс 30% до зарплати.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>