Юзефінському дубу – 1350 років

У Рокитнівському районі на Рівненщині між селами Глинне і Березове є цікава історична місцевість, яку тут називають Юзефінське урочище. Ще з ХV століття воно було власністю князів Радзивілів, і усі навколишні ліси називали Радзивілівською пущею. В кінці XIX століття поліські ліси нещадно вирубувалися німецькими колоністами, але ця територія, яка належала польському пану Юзефіну, збереглася майже у первозданному вигляді. Тут навіть залишився став, який викопали для панової дружини, вистеливши його дубовими дошками.

Нині вся територія колишнього маєтку польського пана – Юзефінські дачі – ботанічна пам’ятка природи, де збереглося чимало старих дерев: 100-літні ялини, 300-400-річні дуби і могутня сосна Веймутова (її батьківщина – Північна Америка).

Та найголовніша реліквія – відомий в Україні Юзефінський дуб, якому не менше 1350 років, що росте майже при дорозі. Найстаріше дерево Полісся занесене у Книгу рекордів України. Його ще називають дубом князя Ігоря. Адже коли його дружинники збирали у цих краях із древлян данину (приблизно 945 рік), дерево уже було могутнім та міцним, а отже, не виключено, що князь і його дружина могли під ним і перепочити.

Цей дуб настільки старий, що від нього фактично залишився один полатаний і скріплений металевим обручем стовбур. Можна лише уявити, скількома вітрами він овіяний, скількома громами битий, але ще й досі, як тільки пригріє сонечко, розпускає свої пагінці і тягнеться листям до неба. До речі, після блискавки, яка вцілила у старезний дуб-велетень у червні 1997 року та зрізала найтовстішу гілку, розкроївши кору дерева аж до землі, вчені-дендрологи і визначили його вік.

Висота патріарха поліських лісів становить 20 метрів, а обхват стовбура – понад 8 метрів. Найстаріше дерево Полісся стало другим у номінації «Історичне дерево України» Всеукраїнського конкурсу «Національне дерево України».

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>