Громада знаходить інвестиції і в Україні, і за кордоном

Навіть євро-2012 використали на користь селян

Миколі Калачуку, забродівському сільському голові з Ратнівського району, громада довіряє, тому й обирає на цю посаду вже шосте скликання. А він, вивчивши, що потрібно жителям трьох сіл, стукає в усі двері, щоб залучити на територію інвестиції. І це у нього виходить. В останні роки Забродівська сільська рада подавала проекти не тільки на всеукраїнські конкурси, але й закордонні. І отримувала гранти – а це сотні тисяч гривень.

Микола Михайлович 23 роки працює у місцевому самоврядуванні та досконало знає проблеми села. Каже, що життя не стоїть на місці, і щоб мати результат, потрібно стежити за інноваціями.

– Бо жити на одні дотації та нарікати, що немає грошей, чогось не вистачає, коштів не виділяють – означає нічого не робити. Зараз проводиться чимало конкурсів, завдяки яким можна залучити чималі надходження для громади. Ми це зрозуміли давно, тож працюємо над проектами кілька років поспіль, – розповідає керівник сільської ради. – У 2008 році створили громадську організацію «Промінь» і на установчих зборах визначили пріоритети розвитку сіл. Тож одразу подали заявку на участь у проекті за підтримки ООН та Європейського Союзу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Завдяки йому отримали 220 тисяч гривень інвестицій, надійшли кошти з районного та обласного бюджетів – всього майже 500 тисяч. За ці гроші капітально відремонтували ФАП у селі Лучичі, добудували там маніпуляційну кімнату, полагодили медичний заклад у селі Якушів, закупили медичне обладнання. У забродівському ФАПі добудовуємо стоматологічний кабінет.

Паралельно брали участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Ми шість разів подавали свої пропозиції. Приємно, що в усіх починаннях нас підтримувала районна рада. Тож у цьому конкурсі стали переможцями, і за інвестиційні кошти (із фонду поступило майже 500 тисяч гривень, долучилася до фінансування сільська і районна ради) добудували дитячий садочок у Забродах. Нині там виховується 53 дитини. Водночас подали пропозицію в асоціацію захисту прав молоді Волині – й отримали нагороду: нам облаштували у садочку майданчик для малят.

– Кажуть, Ви навіть використали ЄВРО-2012 на користь громади?

– Так. Ми отримали грант за проект зі створення соціально-культурного центру громади села Якушів. Натомість за отримані кошти змогли відремонтувати клуб.

– Але, мабуть, не завжди Ваші пропозиції отримують схвальні відгуки конкурсних комісій?

– Звичайно. Не все так гладко. Але десь на 60 відсотків ми маємо все ж позитивний результат. Але дещо і відхиляють. Наприклад, добивалися створення навчально-виховного комплексу для дітей у селі Якушів. Однак проект не пройшов. Минулого року знову подали заявку від районної ради про створення центру розвитку дитини. Його уже підтримали, проектно-кошторисна вартість – майже мільйон гривень. Тож створення дитячого садочка у цьому таки селі, щоб у ньому могли виховуватися малюки, які мають вади, уже реальність.

– А як інші ставляться до Вашої активності?

– Дехто кепкує, що я, мовляв, зациклився на проектах. Але не бачу іншого виходу, ніж залучення інвестицій через проекти. Бо ми самі не змогли б зробити ремонти у ФАПах, добудувати дитячі садочки, клуби. Але ще раз повторюю, що не все так просто дається – це титанічний труд. Багато потрібно консультуватися з фахівцями, правильно оформляти документи.

– Надалі плануєте брати участь у різноманітних розробках?

– Звичайно. Мрій і планів дуже багато. Шукаємо кошти для облаштування дитячого майданчика у селі Якушів, вуличного освітлення, щоб закупити медобладнання для трьох наших ФАПів. Крім того, Забродівська сільська рада бере участь у програмах транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013». Ми подавали три заявки. Першу не підтримали, дві інші відібрані у резерв. Це вже свого роду успіх. Бо на такому рівні змагатися важко – там є розробки інститутів. Це великий корпоративний проект з будівництва комунальних доріг. Ми очікуємо, що з його реалізації підпишуть угоду. Якщо задумане вдасться втілити, то ми отримаємо гроші для ремонту внутрішніх сільських доріг. Бо на державу сподіватися марно. Адже ця зима показала, яка якість українських шляхів. А про сільські годі й говорити…

Велику надію Микола Михайлович покладає на підприємство, яке запрацювало на базі колишнього колгоспу. Адже воно зареєстроване на забродівській території, тож і кошти від податків поповнюватимуть сільську скарбницю. А отже, відкриються й нові можливості?

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>