У 93 роки ще читав «Вісник+К»

Це зараз 96-літній Василь Калачук, найстаріший житель села Замшани Ратнівського району, гріється під периною та ходить по хаті з допомогою палиці, а ще кілька років тому порався по господарству й не жалівся на здоров’я.

Та, як не крути, а літа беруть своє – залишилася в минулому молодеча енергія, тож нині доглядає батька донька Катерина – одна з його семи дітей. Вона й розповідає про нелегке життя селянина-трударя. Василь Никифорович прислухається до бесіди, а зачувши про війну, додає:

– Забрали мене в армію, то три місяці поїздом їхали на Далекий Схід. Разом з іншими солдатами ми опинилися у запасному полку, який мали кинути в бій на випадок війни з Японією.

На щастя, обійшлося без кровопролиття, але додому Василь повернувся аж у 1946 році. У колгоспі пропрацював до самої пенсії, потім ще й мельником був, щоб не сидіти вдома.

– Я кіньми їздив, орав. Пшеницю, жито на ферму звозив, – радо пригадує довгожитель минуле.

Доньки, які присіли коло батька, й собі пристають до бесіди. Кажуть, що виховував їх тато з мамою у повазі, любові до праці. Зараз доля дітей Калачуків розкидала у різні куточки світу. Один син мешкає у Ковелі, двоє – аж у далекому Забайкальському краї Росії, у місті Чита, дві доньки – у Херсоні, одна у Ратному, а Катерина з Ковеля переїхала до батька. Та яка б відстань не відділяла всіх від отчого порога, кожному хочеться відвідати рідний дім.

– Коли батько святкував 95-ліття, вся родина зібралася за столом, – каже донька Катерина. – Це щастя мати таку велику сім’ю. Тато ще жвавіший був. Він у 93 роки, як тільки прийде «Вісник+К», одягав окуляри, брав лупу і читав газету від першої до останньої сторінки.

Цей чоловік прожив нелегке, але гідне життя. Одне лишень болить його дітям, що не отримав їхній батько статусу ветерана Великої Вітчизняної війни. Десь загубилися потрібні папери, а з пам’яті Василя Никифоровича стерся номер військової частини, де служив. Доньки ходили у військкомат, писали запит в архіви Росії, але, на жаль, нічого так і не вдалося довести.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>