Електрику можна отримати з картоплі та яблук

Аспірант Вінницького аграрного університету Віталій Янович на практиці підтвердив дослідження вчених, що електрику можна отримувати із соковитих плодів – яблук, груш, лимонів, картоплі. Він продемонстрував, як від електрики, отриманої з 200 картоплин, лампочка-«сотка» освітлювала приміщення протягом доби.

– Якщо говорити доступно, кожен рух, кожне коливання виробляє енергію. Ми її вивчаємо, досліджуємо, – розповів пан Віталій. – Одним з видів енергії є електрика.

Співрозмовник каже, що у світовій практиці встановлено, що електрику можна отримувати не тільки звичним для нас способом. Науковець вирішив перевірити, чи справді її можуть віддавати, наприклад, плоди. Насамперед ті, що наповнені соком.

– Сік – це своєрідний електроліт, – каже Віталій. – Ми в цьому переконалися на підставі проведених дослідів. Допомагав мені студент-четвертокурсник Андрій Леськов. Почали з вивчення енергетичних можливостей бульб картоплі. Мішок картоплі дав 136 вольтів.

Дослід проводили у батьківській хаті Віталія Яновича. Точніше, у погребі. Попросили у батьків мішок картоплі. Загалом нарахували 200 бульб.

– Перевірити наш дослід може кожен бажаючий, – каже Віталій. – Нічого складного. Картоплю розклали на поличках. У кожну встромили два дротики: мідний і залізний. За допомогою окислення міді й заліза утворюються два полюси – плюс і мінус. З’єднали їх послідовно. Коли коло замкнулося – з першої й до останньої картоплини – отримали енергію. Спочатку її силу перевірили за допомогою приладу. Працювали у гумових рукавицях. Бо напруга виявилася величиною у 136 вольтів. Під’єднали лампочку потужністю 100 ватів. Вона світила протягом доби. Потім стала тьмяніти.

На цьому експеримент не закінчили. Картоплю поклали на деякий час у воду, щоб вона відновила свої кондиції. Тоді знову повторили процедуру – і знову отримали електрику.

Так само випробували плоди лимонів, груш і яблук. Від кожного світилися лампочки. Тільки струм був різної сили.

– Найбільш яскраво світили лампочки від напруги, яку брали з яблук, – каже науковець. – Щоправда, при цьому було помітне мерехтіння світла. Я пояснюю це тим, що яблука, порівняно з іншими плодами, мають найбільше соку. Тому відбувається більше прискорення руху. Від цього й мерехтіння. Саме таку залежність сили напруги від розміру плодів чи наявності в них соку встановлює Андрій Леськов.

Віталій Янович вважає, що за такими винаходами – майбутнє енергетичної галузі.

Віктор СКРИПНИК,

Вінницька область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>