Керівника району «попросили» за незадовільний результат?

На виборах народних депутатів волиняни традиційно активно брали участь. За явкою виборців область посіла третє місце по державі з показником 65,74%.

Як відзначили спостерігачі від політичних сил, міжнародних організацій (на Волині працював і голова російського центрвиборчкому Володимир Чуров) та громадянської мережі «ОПОРА», у день виборів порушення не носили системного характеру. А ось події, які почали розгортатися на стадії підрахунку голосів, змушують подекуди сумніватися в об’єктивності відображення народного волевиявлення. Щодо голосування за партійними списками, то в усіх п’яти округах перемогу здобула ВО «Батьківщина», набравши від 33 до 44 відсотків голосів. Другою стала «Свобода» і третім «УДАР». Тільки на ОВК №23 (центр – Маневичі) другою була Партія регіонів, а третіми – комуністи.

Куди більш запеклими були змагання за мандат серед мажоритарників. В окрузі №19 (Володимир-Волинський) легку перемогу здобув кандидат від «Свободи» Євген Мельник. Уже під час прийому протоколів від дільничних комісій в окружкомі виникла бійка, але не на політичному грунті, а через бажання проігнорувати чергу, тож до наведення порядку довелося залучати спецпідрозділ «Беркут». У Луцьку та в маневицькому окрузі теж легко перемогли своїх опонентів від опозиції самовисуванці Ігор Палиця та Ігор Єремеєв. На окрузі №20 (Горохів) самовисуванець Сергій Мартиняк за результатами підрахунку трохи більше 98 відсотків бюлетенів випереджав свого опонента від «Батьківщини» Романа Карпюка на 800 голосів. Але найзапекліша боротьба розгорнулася в окрузі №21 (Ковель). Тут буквально крок у крок йшли опозиціонер Ігор Гузь та самовисуванець Степан Івахів. Кілька разів робота окружної виборчої комісії блокувалася, після чого представник від «Батьківщини» почав поступово програвати своєму опоненту і оголосив голодування просто у приміщенні ОВК у ніч з понеділка на вівторок. На підтримку Ігоря Гузя до Ковеля прибув народний депутат України Андрій Парубій. На момент підготовки матеріалу до друку у Ковелі все ще не могли дорахувати трохи більше двох відсотків голосів.

Що цікаво, у понеділок вранці губернатор Волині Борис Клімчук через свого помічника наказав голові Ковельської райдержадміністрації Іванові Смітюху (посів третє місце в окрузі) подати у відставку. Відповідну заяву чиновник написав.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>