Як одні на виробництві перегною заробляють мільйони

А інші замість обіцяних "благ" задихаються від смороду

Село Дунаїв у Кременецькому районі на Тернопільщині обурене новиною: на їхніх землях всупереч протестам таки хочуть будувати комплекс з виробництва компосту для вирощування грибів.

Що ж, їдемо у Вілію, аби на власні очі побачити оті всі "блага", створені ТОВ "Мікоген Україна" для місцевих селян. Чесно кажучи, дорога у селі після дощу страшненька. Тутешня жителька, яку підвозимо, відразу скаржиться на сморід, який терплять, відколи тут збудували завод.

Якими ж "благами" компенсуються такі, м'яко кажучи, незручності? Стосовно надходжень до бюджету, то їх тут кіт наплакав - ТОВ "Мікоген Україна" (викупило тут тваринницький комплекс за 300 тисяч, реальна вартість якого півтора мільйона гривень) зареєстроване на фіксованому податку.

Цікаво, яку документацію насправді подає ця фірма в податкову інспекцію? І чому всі контролюючі органи ніяк не хочуть зреагувати на звернення сільського голови, аби розібратися, чому таке багате підприємство платить малі податки?

Щодо робочих місць, то деякі жителі навколишніх сіл, за словами сільських голів, працюють там, отримуючи від 2000 до 4000 гривень. Непогані гроші заробляють і власники тракторів, яких винаймають під час жнив для заготівлі соломи. Але дунаївцям є над чим подумати: отримати якісь робочі місця і дихати весь час смородом, чи відмовитися від одного й другого? Мабуть, сільські дядьки мають рацію, ставлячи питання по-іншому: чому влада не подбає, аби відкрити підприємство з переробки місцевої продукції? Ну і, як кажуть, на замітку дунаївцям ще одна інформація: керівник ТОВ "Світ соломи" Андрій Біндас у недалекому минулому - працівник ТОВ "Мікоген Україна". Напевне, набравшись досвіду, вирішив, що краще працювати на себе. От і надумав звести такий комплекс у Кременецькому районі, де його підтримує голова райдержадміністрації. Тепер судіть самі, на яке "поліпшення соціально-побутової інфраструктури" можуть розраховувати дунаївці від надходжень з "печеричного виробництва", у чому їх вперто переконують.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Тернопільська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>