Селян залишать без паїв?

Мирогощанський іподром став об’єктом не лише для перегонів, але й для вирування людських пристрастей, адже мешканці села Мирогоща Дубенського району зіткнулися з небезпекою втрати права на майно та земельні паї.

Обурені до краю, мирогощанці та жителі кількох довколишніх населених пунктів прийшли під стіни Рівненської обласної ради, аби просити (точніше – вимагати) від депутатів, що зібралися на сесію, підтримки та справедливості.

Початок цієї історії фактично припадає на 1 грудня 2010 року, коли було видане розпорядження Кабінету Міністрів України, згідно з яким державне підприємство «Мирогощанський державний іподром», яке, до речі, має в своєму активі понад три тисячі гектарів сільгоспугідь, більше двох тисяч голів худоби, приєднується до державного підприємства «Конярство України». Місцеві селяни це рішення відразу сприйняли «у штики», адже воно реально позбавляє права брати участь у приватизації й отримувати земельні та майнові паї понад тисячу осіб (серед яких і працівники підприємства, і пенсіонери).

Людей можна зрозуміти, адже за цими паями – їхня праця. Починаючи від колгоспних форм діяльності, мирогощанське господарство пережило на своєму віку цілу низку реформувань. Воно було насіннєвим радгоспом, потім – радгоспом-технікумом, аграрним технікумом. У 2007 році відбулося своєрідне розділення господарства – на базі однієї юридичної особи було створено дві: аграрний коледж, аби він і надалі займався навчально-методичною роботою, та «Мирогощанський державний іподром», до котрого перейшли виробничі активи. Відповідно ці активи у зв’язку з урядовим рішенням від 2010 року перейшли до ДП «Конярство України».

На місцевому ж рівні заявляють, що «Конярству України» не настільки потрібен іподром, як родючі землі, що знаходяться на його території. Тому, щоб відстояти свої інтереси, трудовий колектив звернувся до суду. Апелює він і до обласних депутатів, котрі, дійсно, стали на захист мирогощанців. Зокрема, у прийнятому на сесії зверненні до уряду та профільного міністерства йдеться про те, аби розділити державне підприємство на дві юридичні особи. А саме, на власне іподром та сільськогосподарське підприємство, яке в подальшому часі розпаювати між тими, хто має на це право.

Прийняте звернення, звичайно, дійде до Києва, але чи дослухаються до нього? Втім, мирогощанці заявляють, що у відстоюванні своїх прав стоятимуть до перемоги.

Сергій Новак,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>